News

Legea pe care trebuie să o știe toți proprietarii de apartamente. Care sunt, de fapt, părțile comune de pe scara blocului și nu numai. Ești responsabil pentru ele și riști amenzi uriașe

Proprietarii de apartamente din România trebuie să fie la curent cu legea în vigoare atunci când vine vorba de părțile comune de pe scara blocului. În ce situații riscă amenzi.
27.04.2024 | 15:00
Legea pe care trebuie sa o stie toti proprietarii de apartamente Care sunt de fapt partile comune de pe scara blocului si nu numai Esti responsabil pentru ele si risti amenzi uriase
Care sunt, de fapt, părțile comune de pe scara blocului și ce prevede legea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legea aflată în vigoare în România pe care trebuie să o știe toți proprietarii de apartamente. Actul normativ prevede care sunt părțile comune de pe scara blocului. Locatarii sunt responsabili de ele și riscă amenzi uriașe în unele situații.

Care sunt, de fapt, părțile comune de pe scara blocului și ce prevede legea pentru proprietarii de apartamente

Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil este una cu care trebuie să fie la curent toți proprietarii de apartamente din România. În acest act se explică extrem de clar care sunt părțile comune de pe scara blocului și nu numai.

ADVERTISEMENT

Actul normativ conține o enumerare cuprinzătoare a bunurilor ce sunt considerate părţi comune din cădirile cu mai multe etaje sau apartamente, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel.

Din art. 649 aflăm că intră în această categorie intră terenul pe care se află clădirea. Acesta este compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită, dar necesară, potrivit destinaţiei construcţiei.

ADVERTISEMENT

Sunt considerate părţi comune și fundaţia, curtea interioară, structura şi structura de rezistenţă, pereţii despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate.

Comune sunt și rezervoarele de apă, centralele termice proprii, ascensoarele aceleiaşi clădiri, instalaţiile electrice, de apă şi canalizare, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile din aceste instalaţii aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective şi alte asemenea părţi.

ADVERTISEMENT

Același articol mai prevede că pot fi considerate părţi comune ale clădirii cu mai multe etaje sau apartamente aflate în proprietate exclusivă şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Putem enumera aici coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii. Ele sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Viața la bloc presupune respectarea unor reguli de conviețuire în comun. Amenzi pentru nerespectarea unor reguli

Persoanele care locuiesc la bloc și dețin un apartament au mai multe obligații prevazute în legislația în vigoare. Acei cetățeni care nu se conformează pot fi sancționați cu amenzi destul de arzătoare.

ADVERTISEMENT

Un proprietar responsabil știe că orice demers pe care îl face trebuie să țină cont de punctul de vedere al celorlalți. Mai exact, orice lucrare, mai ales cele care afectează spațiile comune necesită acordul asociației de proprietari sau al vecinilor. În caz contrar, legea prevede sancțiuni pentru cei ce nu respectă aceste reglementări.

Cetățenii din România care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi destul de consistente. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei.

Sancțiunile se aplică pentru intervențiile cu potențial de risc (exemplu: dărâmarea pereților) acolo unde nu există autorizații de construire. Vorbim de lucrări care pot afecta structura de rezistență a clădirii. Ele necesită un punct de vedere specializat.

Există și lucrări care se pot face fără a fi nevoie de autorizații de construire. Includem aici acele intervenții ce nu pun în pericol structura de rezistență sau arhitectura clădirii.

Iată și lista de intervenții care presupun acordul vecinilor afectați sau a asociației de proprietari:

  • reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice, în condițiile legii;
  • zugrăveli și vopsitorii interioare;
  • reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.
ADVERTISEMENT