News

Amenzi uriașe pentru toți românii care stau la bloc. Noua lege a proprietarilor lovește în toată lumea. N-ai voie să faci așa ceva

Românii care stau la bloc se pot alege cu amenzi uriașe. Ce sunt obligați să facă cei care dețin un apartament sau o garsonieră
06.04.2024 | 19:58
Amenzi uriase pentru toti romanii care stau la bloc Noua lege a proprietarilor loveste in toata lumea Nai voie sa faci asa ceva
Amenzi uriașe pentru toți românii care stau la bloc. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care stau la bloc riscă să primească amenzi uriașe dacă nu respectă anumite prevederi legislative. Foarte mulți proprietari se pot afla în această situație, fără să își dea seama. Ce nu le este permis să facă?

Amenzi uriașe pentru cei care stau la bloc. Ce nu este permis

În Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari se precizează un lucru foarte important.  Cei care dețin o locuință într-un bloc sunt obligați să permită accesul în casă al reprezentanților asociației, în anumite circumstanțe.

ADVERTISEMENT

Concret, în situația în care sunt necesare diverse lucrări de reparații în bloc, iar acestea nu pot fi făcute decât dintr-un apartament al clădirii, proprietarul locuinței respective este obligat prin lege să ofere posibilitatea ca lucrătorii și reprezentanți ai asociației să intre în apartament.

În acest fel se va face constatarea situației. Totodată, vor fi efectuate reparațiile cu pricina. Proprietarul trebuie anunțat în prealabil. În cazul în care cel care deține locuința nu permite accesul în interiorul casei, el poate primi o amendă cuprinsă între 500 de lei și 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/ reparații, după caz, în proprietatea sa individuală. Atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună. La care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală”, se arată în lege.

Cu cât timp înainte va fi anunțat proprietarul

Potrivit avocatnet.ro, persoana care deține locuința respectivă trebuie anunțată, în scris, cu minimum cinci zile înainte de reparație. Dacă vorbim de o situație de urgență, termenul se reduce la 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Important de precizat este că, în cazul proprietarilor care se află la prima abatere de acest fel, ei se pot alege doar cu un avertisment. În caz contrar, respectivii sunt amendați cu sume de până la 3.000 de lei.

Mai mult, în situația în care ceilalți locatari sunt afectați în urma refuzului de a permite accesul în casă, proprietarul respectiv răspunde civil și penal. El va fi tras la răspundere pentru eventualele prejudicii.

ADVERTISEMENT

Dacă o persoană care face anumite reparații într-un apartament sau garsonieră afectează un alt proprietar, cel din urmă va fi despăgubit. De exemplu, cei care inundă locuințele aflate la un etaj inferior pot fi trași la răspundere de persoanele afectate.

ADVERTISEMENT