News

Legea prevenirii separării copilului de familie, votată în Senat. Gabriela Firea: ”Toți copiii vulnerabili vor fi în atenția autorităților”

Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului şi egalității de șanse, a anunțat, marți, că Legea prevenirii separării copilului de familie a fost votată în Senat.
07.03.2023 | 10:33
Legea prevenirii separarii copilului de familie votata in Senat Gabriela Firea Toti copiii vulnerabili vor fi in atentia autoritatilor
Senatul a aprobat Legea prevenirii separării copilului de familie, proiect finanţat cu 50 de milioane de euro din PNRR, anunță ministrul Gabriela Firea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pe 11 ianuarie 2023, proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, promovat încă de anul trecut de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi asumat de România în PNRR, era aprobat în şedinţă de Guvern.

Senatul a aprobat Legea prevenirii separării copilului de familie, proiect finanţat cu 50 de milioane de euro din PNRR, anunță ministrul Gabriela Firea

Între timp, actul normativ a ajuns și în Parlament. La începutul acestei săptămâni, proiectul a trecut de Senat. Aleșii au aprobat Legea prevenirii separării copilului de familie. Anunțul a fost făcut, marți, pe Facebook, de ministrul familiei, tineretului şi egalității de șanse, Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

”Senatul a aprobat Legea prevenirii separării copilului de familie, inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse. Urmează votul colegilor din Camera Deputaților.

Am votat alături de alți 93 de senatori pentru ca Observatorul Național al Copilului să devină o realitate și toți copiii vulnerabili din România să fie în atenția autorităților.

ADVERTISEMENT

Mă bucur că eforturile specialiștilor din MFTES și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție care au realizat Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie încep să prindă contur. Acest proiect a fost asumat în PNRR și a primit aprobarea Guvernului României la începutul anului”, a scris ministrul social-democrat.

Observatorul Naţional al Copilului, prima bază de date cu informații despre toţi copiii vulnerabili din România

Gabriela Firea mai spune că, potrivit proiectului, Observatorul Naţional al Copilului va deveni prima bază de date cu informaţii despre toţi copiii vulnerabili din România. De asemenea, autorităţile locale vor primi finanţarea suplimentară în funcţie de numărul copiilor înscrişi în Observator.

ADVERTISEMENT

“În plus, înfiinţăm la nivel local consilii comunitare consultative din care vor face parte de la medic, preot sau învăţător, până la reprezentanţi ai societăţii civile din România.

În paralel, completăm acest noi cadru legislativ cu 150 de centre de zi pentru care punem la dispoziţia primarilor din toată ţara 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR”, mai spune Firea.

ADVERTISEMENT

E important de precizat, spune aceeași Gabriela Firea, că primăriile din țară încă pot depune proiectele până la 10 aprilie 2023, individual sau în parteneriat cu organizaţii acreditate ca furnizori de servicii sociale. ”Îi asigur pe toţi primarii că suntem la dispoziţia lor pentru orice fel de întrebare şi că avem resursele necesare”, mai spune oficialul.

ADVERTISEMENT