News

Proiect de lege anunțat de Gabriela Firea: ”30% doamne pe listele electorale. Este necesar să schimbăm mentalitățile învechite”

Ministrul familiei din Guvernul Ciucă, Gabriela Firea, a anunțat un proiect de lege menit să permită femeilor accesul mai ușor în politică: ”30% doamne pe listele electorale”.
30.01.2023 | 21:19
Proiect de lege anuntat de Gabriela Firea 30 doamne pe listele electorale Este necesar sa schimbam mentalitatile invechite
Gabriela Firea anunță un proiect de lege pentru accesul femeilor în politică: ”30% doamne pe listele electorale!” Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În comparație cu multe state din Vestul Europei, în România, numărul femeilor existente în politică este mult mai redus.

Gabriela Firea anunță un proiect de lege pentru accesul femeilor în politică: ”30% doamne pe listele electorale!”

Până nu cu mult timp în urmă, Guvernul Nicolae Ciucă avea în componența sa o singură figură feminină: Gabriela Firea (ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse). Acesteia i s-a adăugat, în octombrie 2022, Ligia Deca (la Ministerul Educației).

ADVERTISEMENT

Din postura ei de senator al Partidului Social Democrat, Gabriela Firea a anunțat că au fost discuţii în Consiliul Politic Naţional al partidului despre proiectul de lege aflat în procedură de urgenţă la Senat care vizează ca femeile să ocupe o treime din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale din 2024.

Într-o postare pe pagina ei de Facebook, Firea a scos în evidență faptul că este absolut necesară schimbarea mentalităţilor învechite pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor în care trăim.

ADVERTISEMENT

”30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritățile legislative pentru acest an.

Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație”, precizează ministrul PSD, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Firea: ”Trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor”

Firea a anunțat că, beneficiind de susținerea liderului partidului, a inițiat și depus la Parlament un proiect de lege ”extrem important pentru toate doamnele din România”.

Prin acest act normativ, spune fostul primar al Capitalei, ”asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local (…) Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidați ale partidelor politice, la alegerile locale. Așadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor”, dă asigurări Firea.

ADVERTISEMENT

Ministrul social democrat mai spune că este necesar ca statutul femeilor din societatea noastră să se schimbe.

Gabriela Firea anunță că, la ora actuală, conform alegerilor locale din 2020, doar 1 din 10 primari sunt femei și doar 2 din 10 consilieri locali sau județeni sunt doamne.

”Acest procent trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene.

Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susținut mereu că femeile trebuie să aibă o șansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel”, mai subliniază Firea.

ADVERTISEMENT