News

Legea privind carantinarea şi izolarea, în aer. PSD amenință că nu votează actul până când premierul nu vine în Parlament. S-a mai pierdut o zi, legea a fost amânată

13.07.2020 | 18:30
Legea privind carantinarea si izolarea in aer PSD ameninta ca nu voteaza actul pana cand premierul nu vine in Parlament Sa mai pierdut o zi legea a fost amanata
ADVERTISEMENT

UPDATE, 13 iulie, ora 18:30/ Legea „carantinei” a mai fost amânată, încă o zi, după ce au fost depuse alte amendamente care vor trebui discutate „tot mai clar” potrivit parlamentarilor. Discuțiile se vor relua mâine, 14 iulie, și rămâne de văzut dacă senatorii vor ajunge la un consens referitor la lege.

UPDATE, 13 iulie, ora 18:00 / Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a participat la dezbaterea din Comisia juridică a Senatului asupra proiectului de lege a „carantinării”.

ADVERTISEMENT

Arafat le-a atras atenția celor din PSD că au introdus un amendament care permit internarea tuturor românilor în spital.

În amendamentul PSD îi băgaţi pe toţi la spital pentru că asimptomaticii transmit în continuare boala. Văd neînţelegerea termenului asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că îi infectează pe alţii dar la el nu se vede boala.

ADVERTISEMENT

Dacă asimptomaticul stă mai mult cu familia, îi infectează. Oamenii trebuie să ştie că asimptomaticul va fi printre ei. Peste 50% din infectile de covid sunt infecţii cauzate de asimptomatici. Pentru ca e pacient, este pozitiv, chiar daca e asimptomatic. Pacientul poate sa transmita familiei si la toti din jurul lor”, a explicat Arafat.

Amendamentul la care făcea referire Arafat susține că vor putea fi internați în spital doar acei oameni care pot transmite boala. Or, după cum a explicat Arafat, oricine poate transmite boala, în special cei asimptomatici, așadar s-ar ajunge la situația în care toată lumea ar putea fi dusă în spital.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 13 iulie, ora 15:44. La puțin timp după ieșirile celor de la PSD, a venit și reacția Guvernului. Guvernul a transmis că premierul Ludovic Orban sau miniştrii nu au fost invitaţi la dezbaterile din Parlament în legătură cu legea privind carantina şi izolarea.

”Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, şi nici miniştrilor din Cabinet, invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea”, a transmis, luni, Guvernul, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 13 iulie, ora 15:36. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul său nu va vota în Senat, Camera decizională, proiectul de lege privind carantina şi izolarea până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu se vor prezenta în Parlament să lămurească aspectele nelămurite din acest proiect.

PSD amenință că nu votează legea carantinării și izolării

Comitetul Executiv al PSD, întrunit luni, a decis ca proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea să fie votat de social-democraţi în Senat, cu modificări, a anunţat preşedintele organizaţiei de Neamţ a partidului, Ionel Arsene.

“Prin această lege se îngrădesc foarte mult din drepturile şi libertăţile cetăţenilor în această ţară. Sunt de acord că nu putem să-i lăsăm pe cei care sunt infectaţi cu acest virus să umble dezlegaţi pe stradă.

Trebuie făcut un cadru legislativ, dar ceea ce a venit de la Guvernul României înseamnă o lege care îngrădeşte foarte mult drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a declarat Arsene, la finalul şedinţei CExN al PSD, conform Agerpres.


Știrea inițială: 13 iulie, ora 10:25

Legea privind carantinarea şi izolarea urmează să ajungă, luni, în comisia juridică din Senat, iar Guvernul României speră ca actul să fie votat cât mai repede.

Liberalii au însă ceva emoții cu privire la trecerea actului, după ce PSD a venit cu critici dure privind prevederile proiectului.

Legea trebuia să fie votată săptămâna trecută, însă procesul a fost amânat de Opoziție. Amânarea a fost cerută de social-democrați, cei care au acuzat Guvernul Orban că a trimis la Parlament ”o lege proastă, făcută pe picior”.

Comisia juridică dezbate luni legea privind carantinarea şi izolarea

Duminică, Robert Cazanciuc, președintele interimar de la Senat, a spus, într-o conferință de presă, că proiectul elaborat de Guvernul Ludovic Orban este “un dezastru, o sumă de încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, care, dacă s-ar adopta asa cum a fost trimis, am avea o lege în contradicție nu numai cu legea fundamentală a României – Constituția -, dar si cu practica CEDO și a altor instanțe europene”.

Tocmai din aceste considerente, votul în plenul Senatului pe proiectul Guvernului privind carantina şi izolarea a fost amânat pentru luni. Senatul și-a reluat activitatea luni dimineaţa, de la ora 9.30.

În viziunea PSD, izolarea, carantina și spitalizarea ”trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. ”Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară” și că în lege nu este precizată perioada acestor măsuri.

Ce spune Guvernul Orban de amânarea decisă de PSD

Cazanciuc mai spunea, duminică, faptul că un alt exemplu pentru care legea nu poate trece de vot în forma actuala este ca în cuprinsul ei nu este precizata perioada măsurilor.

Totodată, o altă problemă în opinia Opoziției social-democrate este cea a copiilor cu părinți aflați în izolare sau în carantină. ”În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară”, arată PSD.

În tabăra opusă, Ludovic Orban s-a arătat revoltat de amânările PSD și avertizează că riscul infectării va crește în tot acest context confuz.

”Amânarea adoptării legii înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus, sâmbătă, premierul.

ADVERTISEMENT