News
notix pixel id

Legile care instituie permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical, validate de Curtea Constituțională din Franța

Curtea Constituțională din Franța a validat legile care instituie permisul sanitar și vaccinarea obligatorie anti-Covid a personalului medical.
05.08.2021 | 20:40
Legile care instituie permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical, validate de Curtea Constituțională din Franța
Legile care instituie permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical, validate de Curtea Constituțională din Franța. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legile extrem de severe promovate de Emmanuel Macron în ultimele luni, care prevăd instituirea permisului sanitar și vaccinarea obligatorie anti-Covid a personalului medical, au primit undă verde de la Curtea Constituțională din Franța.

Curtea Constituțională din Franța a validat legile care instituie permisul sanitar și vaccinarea obligatorie a personalului medical

În cursul zilei de joi, 5 august, Consiliul Constituţional din Franţa a validat legile care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical, două măsuri cheie din strategia anti-Covid-19 promovată de liderul de la Paris.

Pentru a face față unui posibil nou val intens al pandemiei, Franța a decis să facă obligatoriu permisul sanitar: test Covid-19 negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală.

ADVERTISEMENT

Acesta a intrat în vigoare pe 21 iulie și permite accesul cetățenilor în ”spaţiile de recreere şi de cultură” în care există mai mult de 50 de persoane.

Într-o primă fază, permisul de sănătate viza doar accesul la muzee, cinematografe și piscine. Începând cu 9 august, acest lucru va fi extins la restaurante, baruri, cafenele, centre comerciale mari și trenuri care parcurg distanțe lungi.

ADVERTISEMENT

Magistrații constituţionali din Hexagon au considerat că permisul sanitar rezultă dintr-o ”conciliere echilibrată” între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii, într-o decizie crucială pentru implementarea prevăzută pentru ziua de luni a acestui dispozitiv creat de Guvernul francez, scrie Agerpres.

În noile prevederi al Curții Constituționale de la Paris se prevede că tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor fi exceptați până pe 30 septembrie de la aceste reguli.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale

După validarea prevederilor legate de imunizare, în Franța va începe un amplu proces de vaccinare al tuturor angajaților din sistemul medical.

Toți lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să primească serul anti-Covid până la mijlocul lunii septembrie. În caz contrar, aceștia riscă o suspendare din activitate cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, în Franța, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, o consecinţă a extinderii variantei Delta.

  • 112.046 de francezi au murit după infecția cu Covid-19, de la începutul pandemiei

Aceste legi, considerate mult prea dure, au fost aprig contestate în Franţa. Peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat în întreaga ţară weekendul trecut, în plină perioadă a concediilor.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri