News

Leguma care a ajuns să coste de trei ori mai mult în piețele din România. Era una dintre cele mai ieftine, dar acum are un preț neașteptat

Cândva era una dintre cele mai ieftine legume, acum a ajuns de trei ori mai scumpă. Este vorba despre varză, care se vinde cu 10 lei kilogramul.
01.04.2024 | 23:44
Leguma care a ajuns sa coste de trei ori mai mult in pietele din Romania Era una dintre cele mai ieftine dar acum are un pret neasteptat
Leguma care a ajuns să coste de trei ori mai mult în piețele din România. Era una dintre cele mai ieftine, dar acum are un preț neașteptat. Foto: Unsplash.com
ADVERTISEMENT

Cumpărătorii sunt șocați pentru că vorbim despre un preț de trei ori mai mare decât cea din toamnă. Cu toate acestea, producătorii îi roagă pe oameni să fie patrioți și să plătească mai mulți bani pe varza românească. Practic, orice e produs în România e de calitate, comparativ cu ce e produs în străinătate, deci merită să fie mai scump, cred producătorii.

Leguma care a ajuns să coste de trei ori mai mult în piețele din România

Cu toate acestea, varza ”veche” costă doar 3 lei kilogramul. Negustorii spun că nu au de ales, astfel că oamenii ar trebui să încurajeze producția locală de legume și să plătească mai mulți bani. ”Au crescut foarte mult preţurile la toate, nu numai la varză. Dar dăm un pic mai mult pe varză”, explică un vânzător din piață.

ADVERTISEMENT

Conform Observatornews.ro, reprezentantul OIPA (Organizatia Interprofesionala a Producatorilor de Legume si Fructe ), Gheorghe Vlad, crede că prețurile sunt justificate pentru că în mod normal este extrasezon pentru varză. Așadar, cine vrea să cumpere cu adevărat anumite legume o face la acest preț ridicat pentru că este ”trufanda”, adică varza de pe tarabe este la prima recoltă a sezonului.

”Acum este trufanda. Ne raportăm la un extrasezon în care dorim să mâncăm o roșie, un castravete, o varză timpurie. Într-adevăr, nu doar varza nouă este foarte scumpă. Roşiile se vând cu 60 de lei kilogramul, iar cartofii noi, cu 25 de lei, deşi cheltuielile fermierilor cu încălzirea serelor nu au fost prea mari pentru că temperaturile au fost nefiresc de ridicate”, explică specialistul.

ADVERTISEMENT

La rândul său, producătorul local Irinel Gliga, deținător a 3.000 mp de solarii în Dolj crede că varza merită 10 lei pe kilogram.  ”Este o cultură foarte bună. Ne-am adaptat foarte bine la tehnhologie, cultivând varză, şi văd că merge foarte bine. Folia de sus, mai are o folie jos care o ajută foarte mult. Nici iernile nu mai sunt cum erau altadată. Eu zic că este foarte bună. Şi la preţ, şi la gust şi la orice”, explică agricultorul.

Kilogramul de varză costă 10 lei, de trei ori mai mult ca sezonul trecut

România produce anual 600.000 de tone de varză, fiind în top 5 producători din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cea mai mare cantitate ajunge la export în țări precum Germania, Spania și Italia, așa cum se întâmplă cu mai toate produsele de calitate de proveniență românească. În schimb, românii cumpără produse aduse din alte țări, uneori obscure, la prețuri destul de mici.

ADVERTISEMENT

Tiparul prezent la kilogramul de varză se regăsește de fapt la mai toate produsele de calitate din România, că vorbim de carne de miel sau de roșii. Cu siguranță contează și faptul că vin sărbătorile de Paște, când toți românii fac sacrificii pentru a avea masa plină de bunătăți, însă puțini vor înțelege de ce un kilogram de roșii costă 50 de lei pe tarabă la țărani.

Românii s-au obișnuit, de altfel, să plătească mai mulți bani pentru produse de proveniență românească, pentru că acestea ar fi mai de calitate și nu ar fi tratate cu atâtea pesticide. De altfel, un sondaj INSCOP făcut acum o lună arăta că 72,2% dintre români preferă produsele românești chiar dacă aceastea sunt teoretic mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Totodată, 62,7% dintre români sunt de părere că produsele agricole româneşti nu au expunerea necesară pe rafturile din marile magazine pentru că ar exista o conspirație și o înțelegere între aceste multinaționale și producătorii străini. Restul de români cred că motivul e mult mai simplu pentru lipsa de produse românești de pe rafturi: producția mult prea mică.

ADVERTISEMENT