Leguma care e o adevărată bombă de vitamine este ușor de găsit, se poate consuma crudă sau fiartă și are multe beneficii pentru sănătate. E bine să o consumi regulat, deoarece distruge bacteriile.
Medicii recomandă consumul de fructe și legume în orice dietă, deoarece sunt sănătoase și conțin numeroase vitamine și minerale. Sunt delicioase și se pot consuma crude sau gătite, în diferite feluri.
Printre legumele care conțin cele mai multe vitamine se numără și broccoli. Are o valoare nutritivă și alimentară ridicată, conține multe glucide și vitamine, dar și săruri minerale.
Se poate consuma mâncat crud, în salată, alături de alte legume, cum ar fi salata verde, ridichi, roșie, ceapă verde, castraveți, ardei gras. Poți asezona salata cu ulei de măsline.
Dacă nu vrei să consumi broccoli crud, atunci fierbe buchețelele timp de 3 — 4 minute, cât încă sunt crocante. Nu trebuie să folosești foarte multă apă la gătit, deoarece nutrienții pot rămâne în aceasta.
Atunci când mergi la supermarket, e bine să alegi broccoli cu buchetele verde foarte închis sau mov/albăstrui, care conțin mai multă vitamina C, dar și beta-caroten. Dacă are flori, atunci nu îl cumpăra, deoarece nu este de bună calitate.
O porție de broccoli de 91 de grame conține 30,9 calorii. Mai mult, aceasta asigură 9% din necesarul zilnic de fibre pentru organism (DZR). Consumul de broccoli poate să stimuleze repararea ADN-ului în celule și chiar are puterea de a le opri să devină canceroase.
Consumul acestei legume reduce riscul unui atac de cord deoarece stimulează capacitatea organismului de a lupta împotriva deteriorării celulelor. Un alt beneficiu este faptul că reduce arsurile la stomac, precum și alte boli asociate, care sunt cauzate de infecțiile bacteriene.
În afară de faptul că are numeroase vitamine și minerale, broccoli conține cele mai multe substanțe anticancerigene. De altfel, leguma conține sulforafan, motiv pentru care se consideră alimentul numărul unu în lupta împotriva cancerului.
Sulforafanul poate omorî şi bacteria care cauzează ulcerele (helicobacter pilori). Un alt beneficiu al acestei legume este faptul că reglează tensiunea și ajută la menținerea acesteia în limitele normale.
Medicii recomand consumul de broccoli mai ales pentru că au mai multe vitamine din grupul B, dar și acid folic și vitamina K. Conțin beta-caroten, care protejează ochii de boli precum cataracta. Protejează celulele de atacul radicalilor liberi, care duc la afectarea memoriei.
“O ceașcă cu aceste bucheţele verzi oferă aproximativ 74 mg de calciu, împreună cu 120 mg de vitamina C care va ajuta corpul să absoarbă mai usor calciul. Broccoli conţine de asemenea, mari cantităţi de vitamina K, vitamina A, acid folic şi fibre.
Broccoli este un aliment cu proprietăţi uluitoare, este foarte bogat în vitamine şi minerale, unele dintre ele rar întâlnite în alte legume. Broccoli conţine glucide, vitamina A, C, în cantităţi cu totul speciale. În 200 de grame de broccoli se găseşte mai multă vitamina C decât într-o portocală.
Broccoli este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, dar şi sulf şi preţioasă vitamina K”, a explicat dr. Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit adevarul.ro.