Life

Leguma ciudată cultivată în România care are proprietăți terapeutice. E bogată în vitamine, dar puțini au auzit de existența ei

Leguma ciudată, cu proprietăți terapeutice, care se cultivă în România. Are multe vitamine și nu sunt mulți care au auzit de ea.
19.10.2023 | 19:34
Leguma ciudata cultivata in Romania care are proprietati terapeutice E bogata in vitamine dar putini au auzit de existenta ei
Leguma ciudată cultivată și în România, cu multe beneficii pentru sănătate. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Nu sunt mulți care au auzit despre leguma ciudată, cultivată în România, cu proprietăți terapeutice. Este foarte sănătoasă și are multe beneficii pentru organism.

Leguma ciudată cultivată în România, cu proprietăți terapeutice

S-a descoperit că o specie nouă, aclimatizată și ameliorată la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, încadrată în grupa legumelor verdețuri, are foarte multe beneficii pentru organism.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Basella alba L., care e cunoscută sub numele popular drept Spanacul de Malabar. Este o specie legumicolă urcătoare și nu face parte din familia spanacului obișnuit, adică Amaranthaceae. Leguma provine de pe coasta Malabar a Indiei, de unde vine și denumirea.

Această specie este încadrată în familia Basellaceae, acolo unde sunt alte 25 de specii. A primit această denumire pentru că s-a considerat, în gastronomie, că poate fi un bun înlocuitor pentru spanac.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre spanacul clasic și cel de Malabar este dată de faptul că acesta din urmă se cultivă pe toată perioada anului agricol și nu doar primăvara și toamna. Este o specie care reacționează foarte bine în condiții de temperatură ridicată.

Frunzele și lăstarii tineri ai Spanacului de Malabar se pot consuma. Leguma este foarte apreciată în mai multe zone din lume și se folosește mai ales alături de preparatele pe bază de pește. creveți, pui sau vită, alături de orez.

ADVERTISEMENT

De ce este sănătos Spanacul de Malabar

În afară de faptul că are un gust foarte bun, leguma are multe beneficii pentru sănătate. Datorită faptului că mucilagiul din frunze, flori și tulpini e format din apă și polizaharide, se utilizează în anumite direcții terapeutice.

Mucilagiul și prezența inflorescențelor de Basella alba conferă plantei unele beneficii pentru organism. Spanacul conține basellasaponine, peptide, compuși fenolici, carotenoizi, acizi organici, polizaharide solubile în apa, precum și vitamina A, B1, B2, C, fier și calciu.

ADVERTISEMENT

Datorită acestor compuși și a faptului că are o vâscozitate ridicată, este un bun agent gelifiant și de îngroșare. Se folosește adesea în gastronomie, dar și în industria farmaceutică, potrivit BRGV Buzău.

Mai mult, substanțele prezente în Spanacul de Malabar îi oferă proprietăți diuretice, emoliente și anti-ulceroase. Planta se utilizează pentru a calma arsurile și se comportă ca un agent de răcire. În plus, planta se recomandă și pentru decorarea pergolelor sau a gardurilor vii, datorită faptului că are un aspect plăcut.

Spanacul de Malabar se poate cultiva pe întreg teritoriul țării, în sistem palisat, în spații protejate, dar și pe câmp. Specia preferă solurile expuse la soare și are o perioadă de germinare de 7 – 10 zile, la o temperatură de 24 de grade Celsius. Perioada de germinare este mai lungă dacă temperatura ajunge sub acest prag.

Intervalul optim pentru a crește și dezvolta planta este de 12 – 32 de grade Celsius. Spanacul de Malabar poate tolera inclusiv temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT