News

Leguma din Nepal cu care o familie de români din Gorj a dat lovitura. Are beneficii pentru sănătate, iar 1 kg se vinde cu 20 de lei

O familie din Gorj a dat lovitura în afaceri. Care este leguma, adusă din Nepal, pe care românii o cultivă și care are multiple beneficii pentru sănătate.
29.07.2023 | 18:40
Leguma din Nepal cu care o familie de romani din Gorj a dat lovitura Are beneficii pentru sanatate iar 1 kg se vinde cu 20 de lei
Castravetele amar, leguma din Nepal cu care o familie de români din Gorj a dat lovitura. Sursa foto: Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

”Insulina vegetală”, așa cum mai este recunoscut castravetele amar, este leguma cu care o familie din Gorj a dat lovitura în afaceri. Planta are o multitudine de beneficii pentru sănătate, iar prețul e unul destul de piperat.

Castravetele amar, leguma din Nepal cu care o familie de români din Gorj a dat lovitura

Castravetele amar sau momordica este o plantă care face parte din familia bostănoaselor. E foarte bogată în insulină. De la ea se folosesc atât fructul, cât și lăstarii tineri și frunzele, în salate sau în supe.

ADVERTISEMENT

Planta se adaptează foarte bine solului și climatului din țara noastră. Este cultivată în aprilie și rezistă la temperaturi de până la 14 grade. Pentru a se coace are nevoie de căldură, până la 32 de grade. Are avantajul de a fi rezistentă la seceta. De asemenea, nu necesită irigare și nu are nici dăunători naturali.

De toate aceste lucruri a profitat o familie din Gorj. Oamenii cultivă această plantă adusă din Nepal de 5 ani. Acest business s-a dezvoltat treptat. A debutat cu doar câteva fire de castravete amar, folosit pentru tratamentul împotriva diabetului.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce cultura s-a extins, a fost pusă pe picioare o afacere. În prezent, din solariile din zona Olteniei, castraveții amari sunt livrați în toată țara, atât cruzi, dar şi transformați în pudră sau în nectar de castravete amar.

Castravetele amar are foarte multe beneficii pentru sănătate. 1 kg se vinde cu 20 de lei

Specialiștii descriu castravetele amar ca fiind un adevarat panaceu. După cum spuneam, el este denumit ”insulina vegetală”, dar are și efecte anti-tumorale dovedite. Mai susține funcționarea unor organe importante, precum ficatul sau fierea.

ADVERTISEMENT

Consumul de castravete amar pentru diabet este recomandat deoarece acesta conţine polipeptidă-p şi vicină, 2 compuşi cu activitate asemănătoare insulinei. Momordica charantia este denumită şi insulina vegetală pentru că are următoarele beneficii în lupta cu diabetul:

  • scade nivelul glicemic
  • îmbunătăţeşte nivelul de zahăr din sânge
  • stimulează producţia de insulină
ADVERTISEMENT

Mai conține charantina, substanţă activă care, datorită acţiunii puternice hipoglicemiante, scade nivelul de glucoză din sânge, plus 17 aminoacizi care se regăsesc şi în insulină.

Datorită acestor beneficii nenumărate pe care le are, leguma este extrem de căutată. Prețul nu este deloc unul mic. Un kilogram se vinde cu 20 de lei, notează cei de la Observator News.

ADVERTISEMENT