Life

Leguma cu care să înlocuiești cartoful. E bună pentru pancreas și poți să o mănânci des

Cu ce aliment poți schimba cartoful. E ideal pentru pancreas și poate fi consumat frecvent fără a avea probleme medicale.
28.12.2023 | 12:30
Leguma cu care sa inlocuiesti cartoful E buna pentru pancreas si poti sa o mananci des
Cu ce aliment poți schimba cartoful. E ideal pentru pancreas și poate fi consumat frecvent fără a avea probleme medicale. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Leguma cu care să înlocuiești cartoful. E bună pentru pancreas și poți să o mănânci des. Are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care se numără prevenirea deficienței de vitamina A și îmbunătățirea controlului glicemic.

Cu ce aliment poți schimba cartoful. E ideal pentru pancreas și poate fi consumat frecvent fără a avea probleme medicale

Cu ce aliment poți schimba cartoful. E ideal pentru pancreas și poate fi consumat frecvent fără a avea probleme medicale. Medicii nutriționiști îl recomandă datorită proprietăților sale și pentru că are mulți nutrienți.

ADVERTISEMENT

Onco-nutriționistul Marius Văduva îi îndeamnă pe oameni să renunțe la tot ce înseamnă exces de carbohidrați, motiv pentru care e bine să își îndrepte atenția spre alte produse. Unul dintre acestea este cartoful dulce.

„Ar trebui să renunțăm cât putem de mult la tot ce înseamnă carbohidrați în exces, iar cartofii sunt pe primul plan”, a spus specialistul în nutriție într-o emisiune difuzată la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

„Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice glicemic mare.

I se spune că este dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas față de cartoful normal”, a mai spus Marius Văduva, pentru aceeași sursă. Nutriționistul crede că un cartof dulce este plin de nutrienți.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, cartoful alb are foarte mult amidon, mai ales dacă este consumat de oameni de cel puțin 3 ori pe săptămână. Acesta poate fi înlocuit cu mare încredere și de cartoful mov, care are efecte puternice anti-îmbătrânire.

Cartoful alb, risc crescut de diabet

„Cred că dacă aș face un studiu pe cartofi și aș sta lângă un fast food, dacă aș lua numele și prenumele celor care mănâncă des, eu cred că nu ai nevoie decât de trei ani dacă mănânci săptămânal de trei ori la fast food să faci diabet.

ADVERTISEMENT

Combinațiile sunt foarte grele acolo”, a mai spus Marius Văduva. Cercetările mai arată că un consum frecvent de cartof dulce scade riscul de obezitate, diabet și boli cardiovascular. În plus, leguma contribuie la sănătatea tenului și scade greutatea corporală.

ADVERTISEMENT