Life

Leguma din România care are proprietăți miraculoase. Prea puțini o bagă în seamă, deși prețul ei este ridicol de mic

Leguma din România care are numeroase proprietăți pentru sănătate. Puțini oameni o consumă, chiar dacă nu este deloc scumpă.
31.10.2023 | 11:33
Leguma din Romania care are proprietati miraculoase Prea putini o baga in seama desi pretul ei este ridicol de mic
Leguma din România care are multiple beneficii pentru sănătate. Foto: Unsplash/ Randy Fath
ADVERTISEMENT

O legumă minune se găsește în România, dar puțini sunt cei care o consumă. Costă doar câțiva lei, se poate cumpăra de la piață sau din supermarketuri și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Leguma minune care se găsește peste tot în România

Din cele mai vechi timpuri, există legende conform cărora sfecla roșie este un adevărat aliment minune și asta datorită proprietăților sale vindecătoare în tratarea bolilor de sânge, a celor hepatice sau chiar a tumorilor.

ADVERTISEMENT

Leguma se găsește peste tot în România, costă doar câțiva lei și poate fi consumată pe tot parcursul anului, chiar și în sezonul rece. De altfel, ea poate fi mâncată atât în stare crudă, cât și în diferite mâncăruri.

Totuși, cercetările specialiștilor au demonstrat că atunci când este fiartă, sfecla roșie, considerată un înlocuitor pentru carne,  își pierde o mare parte din proprietățile nutritive și curative.

ADVERTISEMENT

Dar pentru a te bucura de efectele pe care le are asupra organismului, specialiștii recomandă consumul zilnic de sfeclă roșie crudă, în cantitate de 100-150 de grame.

Ce proprietăți are leguma

Cât despre prorietățile „magice” ale sfeclei, de menționat este că aceasta conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale, necesar pentru echilibrul organismului. Mai are și  vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf, după cum notează medcenter.ro.

ADVERTISEMENT

Betacianina pe care o are în componență previne și tratează una dintre cele mai de temute boli ale zilelor noastre, cancerul. Totodată, sflecla roșie protejează ficatul și ajută la regenerarea acestuia.

Betadina are efect relaxant și contribuie la tratarea depresiei. Consumul acestei legume scade tensiunea arterială și îmbunătățește funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.

ADVERTISEMENT

Totodată, acest aliment stabilizează nivelul glicemiei în sânge, are efect diuretic și este indicată persoanelor anemice deoarece este bogată în fier, magneziu și vitamine care contribuie la formarea globulelor roșii.

ADVERTISEMENT