O legumă minune se găsește în România, dar puțini sunt cei care o consumă. Costă doar câțiva lei, se poate cumpăra de la piață sau din supermarketuri și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Din cele mai vechi timpuri, există legende conform cărora sfecla roșie este un adevărat aliment minune și asta datorită proprietăților sale vindecătoare în tratarea bolilor de sânge, a celor hepatice sau chiar a tumorilor.
Leguma se găsește peste tot în România, costă doar câțiva lei și poate fi consumată pe tot parcursul anului, chiar și în sezonul rece. De altfel, ea poate fi mâncată atât în stare crudă, cât și în diferite mâncăruri.
Totuși, cercetările specialiștilor au demonstrat că atunci când este fiartă, sfecla roșie, considerată un înlocuitor pentru carne, își pierde o mare parte din proprietățile nutritive și curative.
Dar pentru a te bucura de efectele pe care le are asupra organismului, specialiștii recomandă consumul zilnic de sfeclă roșie crudă, în cantitate de 100-150 de grame.
Cât despre prorietățile „magice” ale sfeclei, de menționat este că aceasta conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale, necesar pentru echilibrul organismului. Mai are și vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf, după cum notează medcenter.ro.
Betacianina pe care o are în componență previne și tratează una dintre cele mai de temute boli ale zilelor noastre, cancerul. Totodată, sflecla roșie protejează ficatul și ajută la regenerarea acestuia.
Betadina are efect relaxant și contribuie la tratarea depresiei. Consumul acestei legume scade tensiunea arterială și îmbunătățește funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.
Totodată, acest aliment stabilizează nivelul glicemiei în sânge, are efect diuretic și este indicată persoanelor anemice deoarece este bogată în fier, magneziu și vitamine care contribuie la formarea globulelor roșii.