Life

Leguma din România pentru care străinii vor sta la coadă. Vom importa mai puțin și avem chiar și să vindem

Leguma din România pentru care străinii ar putea să stea la coadă. Vor fi mai puține importuri și mai multe vânzări. Ce spun cultivatorii.
09.02.2024 | 16:21
Leguma din Romania pentru care strainii vor sta la coada Vom importa mai putin si avem chiar si sa vindem
Străinii ar putea sta la coadă pentru o legumă din România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Leguma din România pentru care străinii ar putea să stea la coadă. Producătorii au vești bune. Sunt șanse mari să importăm mai puțin anul acesta.

Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. Ce spun producătorii

Cei care cultivă cartofi în România au început plantarea cu două săptămânii mai devreme, în comparație cu anul trecut. Producătorii speră ca, până la final de aprilie, primii cartofi românești să ajungă pe piață.

ADVERTISEMENT

Luna februarie a venit cu un val de căldură neobișnuit pentru această perioadă. Astfel, cultivatorii din Dolj au plantat deja cartofii și spun că temperaturile sunt mai mari în fiecare an.

Familia Badea din comuna Călărași, județul Dolj, a început plantarea cu două săptămâni mai devreme, datorită temperaturilor mari de afară. “Două săptămâni mai devreme, 15 zile mai devreme față de alți ani, cu plantatul cartofilor”, a declarat legumicultorul Ion Badea pentru Euronews.ro.

ADVERTISEMENT

În 2023, cultivatorii au ieșit între 5 și 7 mai pe piață cu primii cartofi românești. Dacă vremea va fi caldă anul acesta, acest lucru va fi posibil chiar cu două săptămâni mai devreme.

Un alt legumicultor, tot din comuna Călărași, a ajuns la a doua cultură, iar prima este în solarii, cu frunze, plantate chiar mai devreme. “În solarii am pus din decembrie, mult mai devreme. Da, da, deja au răsărit”, a spus producătorul Angelu Fir.

ADVERTISEMENT

Legumicultorii din România au de gând să fie primii atunci când vine vorba despre plantarea cartofilor. Mulți își amintesc cum, în urmă cu 20 de ani, nu puteau lucra pământul în februarie, ci abia în martie, din cauza zăpezii.

Producătorii ar vrea să ajungă pe piață cu cartofii înainte de importatori. “Partea bună este că avem timpurietate la produse și putem să venim înaintea importului.

ADVERTISEMENT

Dar este prea puțin raportat la interesul general, acela de a avea o climă predictibilă, de a avea precipitații, de a avea producții la timpul lor, atunci când și gâzele, și insectele își fac treaba, atunci când toate lucrurile merg în regulă”, a declarat Sorin Sandu, primarul comunei Călărași din Dolj.

Prețurile pentru cartofi s-ar putea mări

Cu toate că producătorii pot planta cartofii mai devreme decât de obicei, sunt și dezavantaje cauza de schimbările climatice. Sollurile sunt secetoase din cauza temperaturilor mari, astfel că fermierii au forat puțuri. Costurile irigațiilor influențează, astfel, prețul final.

De altfel, sămânța a fost cu până la 20% mai scumpă. Anul trecut, fermierul Angelu Fir a cumpărat-o cu 2 lei, iar acum cu 2,5 lei per kilogram.

ADVERTISEMENT