Life

Leguma pe care e bine să o mănânci zilnic. E plină de vitamine, e una dintre cele mai sănătoase, încetinește îmbătrânirea, dar românii o evită

Leguma recomandată de nutriționiști să fie consumată în fiecare zi. Are multe vitamine și încetinește îmbătrânirea, însă românii nu o cumpără des.
20.04.2024 | 10:04
Leguma pe care e bine sa o mananci zilnic E plina de vitamine e una dintre cele mai sanatoase incetineste imbatranirea dar romanii o evita
Leguma recomandată de nutriționiști să fie consumată în fiecare zi. Are multe vitamine și încetinește îmbătrânirea, însă românii nu o cumpără des. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Leguma pe care e bine să o mănânci zilnic. E plină de vitamine, e una dintre cele mai sănătoase, încetinește îmbătrânirea, dar românii o evită. Poate fi consumată simplă, fiartă, în salate sau în diverse supe.

Leguma recomandată de nutriționiști să fie consumată în fiecare zi. Are multe vitamine și încetinește îmbătrânirea, însă românii nu o cumpără des

Leguma recomandată de nutriționiști să fie consumată în fiecare zi. Are multe vitamine și încetinește îmbătrânirea, însă românii nu o cumpără des, deși are un preț foarte mic atât în piață, cât și în supermarketuri.

ADVERTISEMENT

Conform unor studii, sfecla roșie are în compoziția sa acizi fenolici, flavonoide, carotenoizi și antioxidanți. De asemenea, conține betacianine, un pigment care îi conferă culoarea roșu-violet. Acesta este un antioxidant puternic din grupa betalainelor.

Toți acești antioxidanți împiedică procesul de îmbătrânire și apariția bolilor cronice, printre care se numără afecțiunile cardiovasculare și cancerul. În plus, vitaminele A și C din sfecla roșie pot proteja celulele de starea oxidativă, care determină îmbătrânirea.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, această legumă blochează radicalii liberi, dușmanii corpului și ai pielii. Totodată, sfecla roșie controlează anemia, reglează tensiunea arterială și poate reduce colesterolul rău din organism.

Sfecla roșie, recomandată de nutriționistul Mihaela Bilic

Sfecla roșie este una dintre legumele pe care le recomandă nutriționistul Mihaela Bilic. Medicul este de părere că aceasta a fost condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, însă în realitate are doar 47 cal/100g.

ADVERTISEMENT

Vedeta mai spune că acest aliment este bun pentru siluetă pentru că are un indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5%. Leguma este foarte hrănitoare și poate fi consumată inclusiv de persoanele cu diabet.

„Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorția colesterolului din alimente. O putem ridica la rangul de aliment antianemic.

ADVERTISEMENT

Este bogată în acid folic și minerale (potasiu, calciu, magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli. 

Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120 de ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10 mm Hg”, a declarat Mihaela Bilic, conform stirileprotv.ro.

Mai mult, nutriționistul spune că același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20% performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort. Pe de altă parte, specialiștii au și o avertizare, aceea că trebuie evitată de cei cu predispoziție la gută sau calculi renali.

ADVERTISEMENT