News

Leguma care îți poate schimba viața. Se consumă în martie și aprilie și e plină de vitamine. E ieftină, dar puțină lume o bagă în seamă

Leguma care îți tonifică organismul și care trece neobservată. Se consumă în martie și în aprilie și este o farmacie verde cu vitamine
17.03.2024 | 17:47
Leguma care iti poate schimba viata Se consuma in martie si aprilie si e plina de vitamine E ieftina dar putina lume o baga in seama
La începutul primăverii organismul are nevoie de un aport de vitamine / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe lângă beneficiile sale pentru sănătate, loboda, înrudită cu spanacul și sfecla, este un excelent preparat de sezon, frunzele sale pot fi folosite într-o mare variatate de salate sau supe.

Farmacia verde

Din luna martie, în piețe apar frunzele de lobodă, de culoare verde-violacee, sau frunze de lobodă verde. Originară din mediul sălbatic, loboda este foarte răspândită în sudul Europei. Era deja cunoscută de romani, care o foloseau ca legumă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că este o legume versatilă în bucătărie, loboda face parte cu brio din farmacia verde. Planta conține foarte multe vitamine, minerale și compuși organici necesari și benefici organismului.

Loboda este cultivată în aproape toate zonele din România. Încă din vechime, românii consumau diferite mâncăruri din care nu lipsea, primăvara, loboda. Loboda conține proteine, calciu, magneziu, fier, fibre, fosfor, seleniu, viamina C și viamina K.  Deci, din punct de vedere al aportului nutrițional, loboda este un aliment sănătos, gustos și nutritiv.

ADVERTISEMENT

Versatilă pentru multe rețele

Plantă anuală care se cultivă prin semințe, loboda se consumă la începutul primăverii, în martie și aprilie, când frunzele se culeg înainte de maturizarea plantei și de înflorire.

Gustul frunzelor de lobodă, tonic și acrișor, i-au inspirat pe români să creeze mai multe rețete culinare bazate pe lobodă, cea mai cunoscută fiind celebra ciorbă de lobodă.

ADVERTISEMENT

Loboda se mai poate consuma în diverse salate (cu ridichi, spre exemplu) și în diverse combinații de gătit, cu leurdă, cu orez, în plăcinte, pentru sărmăluțe învelite în frunze de lobodă, la diverse ciorbe (cu spanac, dovlecei, ceapă verde, orez).

Plantă medicinală

De asemenea, lobodei i se atribuie proprietăți medicinale: uneori este folosită pentru a calma mușcăturile de insecte (sub formă de cataplasmă) și pentru a combate constipația și durerile de gât (sub formă de infuzie).

ADVERTISEMENT

Încă din Evul Mediu, loboda era folosită pe post de plantă medicinală pentru tratarea unor leziuni minore (tăieturi, zgârieturi). Totodată loboda, bogată în vitamina C, a fost îndelung folosită pentru tratarea icterului și la îmbunătățirea circulației sangvine.

 

 

ADVERTISEMENT