Pe lângă beneficiile sale pentru sănătate, loboda, înrudită cu spanacul și sfecla, este un excelent preparat de sezon, frunzele sale pot fi folosite într-o mare variatate de salate sau supe.
Din luna martie, în piețe apar frunzele de lobodă, de culoare verde-violacee, sau frunze de lobodă verde. Originară din mediul sălbatic, loboda este foarte răspândită în sudul Europei. Era deja cunoscută de romani, care o foloseau ca legumă.
Pe lângă faptul că este o legume versatilă în bucătărie, loboda face parte cu brio din farmacia verde. Planta conține foarte multe vitamine, minerale și compuși organici necesari și benefici organismului.
Loboda este cultivată în aproape toate zonele din România. Încă din vechime, românii consumau diferite mâncăruri din care nu lipsea, primăvara, loboda. Loboda conține proteine, calciu, magneziu, fier, fibre, fosfor, seleniu, viamina C și viamina K. Deci, din punct de vedere al aportului nutrițional, loboda este un aliment sănătos, gustos și nutritiv.
Plantă anuală care se cultivă prin semințe, loboda se consumă la începutul primăverii, în martie și aprilie, când frunzele se culeg înainte de maturizarea plantei și de înflorire.
Gustul frunzelor de lobodă, tonic și acrișor, i-au inspirat pe români să creeze mai multe rețete culinare bazate pe lobodă, cea mai cunoscută fiind celebra ciorbă de lobodă.
Loboda se mai poate consuma în diverse salate (cu ridichi, spre exemplu) și în diverse combinații de gătit, cu leurdă, cu orez, în plăcinte, pentru sărmăluțe învelite în frunze de lobodă, la diverse ciorbe (cu spanac, dovlecei, ceapă verde, orez).
De asemenea, lobodei i se atribuie proprietăți medicinale: uneori este folosită pentru a calma mușcăturile de insecte (sub formă de cataplasmă) și pentru a combate constipația și durerile de gât (sub formă de infuzie).
Încă din Evul Mediu, loboda era folosită pe post de plantă medicinală pentru tratarea unor leziuni minore (tăieturi, zgârieturi). Totodată loboda, bogată în vitamina C, a fost îndelung folosită pentru tratarea icterului și la îmbunătățirea circulației sangvine.