Life

Legume care se plantează în luna mai în grădină. Lista completă de la un grădinar cu experiență

Ce legume se plantează sau se seamănă în grădină, în luna mai. Lista unui grădinar cu experiență te va ajuta cum să procedezi.
06.05.2023 | 07:12
Legume care se planteaza in luna mai in gradina Lista completa de la un gradinar cu experienta
Ce legume se plantează în luna mai, în grădină. Cum se îngrijesc. Sursa foto: PovesteaCasei
ADVERTISEMENT

Legumele sunt produse alimentare fără de care nu ne putem lipsi. Sunt bogate în vitamine și sănătoase pentru organismul nostru, de aceea se consumă într-o cantitate mare. Totuși, ca să te asiguri că îți fac bine și că sunt bio, ar fi bine să începi să le plantezi chiar de unul singur.

Legume pe care le poți planta în grădină, în luna mai

Luna mai este un sezon potrivit pentru plantarea legumelor în grădină. Cei mai iscusiți grădinari au început deja procesul și abia așteaptă să guste din ele, atunci când vor crește. Totuși, că să ajungi în acest punct, trebuie să le îngrijești corespunzător.

ADVERTISEMENT

Mulți am copilărit cu legumele care se plantează din ultima lună a primăverii. Unii dintre voi vă amintiți de momentele când bunicii sau părinții puneau în pământ răsaduri de roșii, de ardei, de castraveți, de vinete sau căpățâne de ceapă, potrivit agrointel.ro

Vărzoasele pentru producția de vară sunt în principal cele care se pot cultiva în mai. Spre finalul acesteia, se poate trece la semănatul porumbului sau la cel al mărarului, care vor da primele roade la final de iunie, desigur aici având o contribuție și vremea.

ADVERTISEMENT

Specialiștii în grădinărit spun că în prima parte a lui mai se pun în pământ rădăcini de tomate și de vinete, cunoscute și ca răsaduri. Ulterior, până pe 20 mai, se seamănă fasolea, porumbul dulce și răsadurile de ardei. După această dată, este momentul să se planteze varza creață, andivele, castraveții, guliile sau fasolea verde.

La final de mai, puteți trece la două legume care se aseamănă, conopida și broccoliul. Însă, pentru acestea, terenul trebuie să fie umed, cu o temperatură de 7-10 grade Celsius. Este bine dacă a plouat, în acest caz, iar dacă nu, puteți uda chiar voi solul cu o ustensilă specială.

ADVERTISEMENT

La un anumit interval, toate legumele se verifică și se udă, de obicei dimineața și seara sau o dată pe zi. Dacă observați că pe ele se depun insecte ce le pot mânca, ar fi bine să utilizați substanțe speciale, dar nu într-un mod excesiv, ca să nu dăunați plantelor.

De ce este bine să cultivi legume în propria grădină

Cultivarea legumelor în propria grădină cu siguranță te va ajuta să mănânci sănătos și să ai o sănătate curată. Tu ești singurul care cunoști modul cum au crescut produsele și nu vei avea niciun dubiu asupra faptului că sunt, într-adevăr, bio.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cultivarea legumelor în propria grădină te scutește de bani și drumuri la piață sau la supermarket. Vei evita să mai mergi să le cumperi, mai ales că în ultima vreme prețurile au explodat și sunt în continuare într-un proces de creștere.

ADVERTISEMENT