Primăvara este sezonul în care gospodarii se ocupă de grădini. Scopul lor este acela de a avea recolte bogate, așa că fac tot posibilul pentru a fi atenți la toate detalii. Cei care nu sunt la primul loc contact cu ale grădinăritului, știu foarte bine că, în funcție de perioada anului se plantează și anumite legume.
Cu pași timizi, dar siguri, primăvara se face simțită. Oficial, după Echinocțiul de primăvară, am scăpat complet de iarnă. Românii care stau la curte și au grădini generoase știu că venirea primăverii înseamnă un singur lucru. Și anume, cultivarea legumelor.
Întregul sezon este dedicat acestei munci. Însă, asta nu înseamnă că orice legumă se poate planta oricând. Gospodarii au un calendar al lor pe care îl respectă cu sfințenie, căci doar așa se vor putea bucura de recolte bogate.
Luna aprilie se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că românii harnici pot trece la plantarea legumele specifice acestei perioade. Legumele din luna aprilie sunt cele mai importante. În această lună, schimbările bruște de temperatură sunt din ce în ce mai rare.
În prima săptămână din luna aprilie, gospodarii ar face bine să cultive usturoiul, arpagicul, dovleceii, cartofii timpurii sau spanacul. Tot în perioada 1-10 aprilie, vremea este numai bună pentru a planta morcovii, ridichile de vară, dar și diverse tipuri de varză timpurie.
A doua săptămână din aprilie are și ea legumele ei. Românii pot începe să cultive în grădini dovlecii de copt, porumbul pentru fiert sau spanacul. Tot acum, între 10-20 aprilie se mai pot planta și pepenii galbeni și verzi, dar și alte soiuri de varză destinate producției timpurii.
De obicei, această perioadă este benefică și răsadurilor de roșii și ardei. Însă, specialiștii recomandă ca acestea să fie plantate abia după ce temperatura solului a ajuns la 10 grade. Dacă vremea este capricioasă, nu este obligatoriu ca acestea să fie plantate.
Totuși, dacă răsadurile de roșii și ardei nu mai pot fi amânate, gospodarii pot apela la metoda brazdelor încălzite. Adică, se va scoate stratul fertil deasupra brazdei, iar la 20-25 cm se vor pune diverse resturi vegetale sau bălegar macerat.
Următorul pas este acoperirea cu pământ fertil, după care se pune o folie închisă la culoarea deasupra. Atunci când Soarele va fi pe cer, căldura lui se va reflecta în folie, iar mai departe, fiecare element își va face treaba.
Ultima săptămână din aprilie este prielnică plantării de castraveți, sfeclă roșie, fasole, mărar și dovlecei. Tot acum se mai pot planta și diverse soiuri de porumb și varză pentru producția timpurie.
Gospodarii știu foarte bine faptul că până la jumătatea lunii aprilie vremea este numai bună pentru a fi cultivate, în general, rădăcinoasele. A doua jumătate a lunii aprilie este dedicată, potrivit agrointel.ro, vărzoaselor, conopidei și guliei.