Life

Calendarul românului care stă la curte. Ce poți cultiva în luna martie, secrete ale grădinarilor iscusiți

Calendarul agricol al lunii martie. Care sunt singurele legume pe care le poți cultiva fără nicio problemă la început de primăvară.
24.02.2024 | 16:16
Calendarul romanului care sta la curte Ce poti cultiva in luna martie secrete ale gradinarilor iscusiti
Calendar agricol, luna martie. Care sunt plantele pe care le poți planta la începutul primăverii. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Primăvara se apropie cu pași repezi să își intre în drepturi. Pentru românii care stau la curte este momentul ideal pentru a cultiva fel de fel de legume în propriile grădini. Însă, este foarte important de știut că, în luna martie, poți planta doar anumite specii, asta dacă vrei să rodească.

Ce legume sunt recomandate a se planta în luna martie

Primăvara este anotimpul în care totul prinde viață. Natura renaște, iar pentru românii care stau la curte începe o adevărată aventură. Odată cu venirea lunii martie, gospodarii încep să pună la punct ultimele detalii pentru a planta anumite legume.

ADVERTISEMENT

Nu multă lume știe, dar nu orice tip de legumă se poate planta în luna martie. Gospodarii pricepuți au un anumit calendar pe care îl respectă și în care cred în fiecare an.

Luna martie este perfectă pentru plantarea anumitor răsaduri. Tot acum, se face și replicarea culturilor timpurii de câmp, precum vinete sau ardei. Gospodarii care vor să aibă tomate sau varză, ar face bine să însămânțeze totul în solarii.

ADVERTISEMENT

În prima jumătate a lunii martie, gospodarii se asigură că plantează semințele de gulioare, de conopidă și de varză timpurie. Tot acum se pune și mazărea, usturoiul, morcovul, pătrunjelul sau spanacul.

Luna martie este prielnică plantării de pomi fructiferi

Calendarul primei părți din luna martie nu este deloc unul greu de respectat. La fel de ușor de pus în practică este și planificarea pentru a doua jumătate a lunii. Gospodarii țin cont de asta, mai ales cei care vor să aibă producții roditoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, în a doua jumătate a lunii martie este cel mai bine să se planteze în răsadnițe ardei și castraveți. Românii care stau la curte și au solarii, pot începe, după 15 martie să pregătească terenul pentru vinete, ardei sau roșii.

Tot în luna martie, este recomandat să se dezinfecteze răsadnițele și solariile cu soluții speciale. Odată respectat acest pas, culturile nu vor fi puse în pericol, iar roadele lor nu vor întârzia să apară.

ADVERTISEMENT

Potrivit agrointel.ro, nu doar legumele sunt în centrul atenției acum, ci și pomii. Gospodarii care vor un rod mai bun, pot trece la supra-altoirea lor, prin diverse metode. Cele mai practicate sunt metodele în despicătură, triangulația sau copulație.

Tot în acest sezon se poate pregăti terenul pentru plantarea unor noi pomi fructiferi. Terenul se poate săpa oricând în luna martie, însă, plantarea pomilor se va face abia la finalul lunii martie.

La fel ca luna martie, luna aprilie este și ea prielnică plantării unor anumite legume. Gospodarii știu foarte bine asta și, așa se facă că în acea perioadă, cultivă păstârnac, salată, mazăre târzie sau sfeclă roșie.

ADVERTISEMENT
Tags: