News

Liberalii și opoziția cer demisia lui Florin Barbu, după declarația despre Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu îl poate costa funcția pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu. PNL și opoziția îi cer lui Ciolacu să-l demită
14.03.2024 | 16:49
Liberalii si opozitia cer demisia lui Florin Barbu dupa declaratia despre Nicolae Ceausescu
Florin Barbu și-a pus politicienii pe cap, după declarațiile în care-l invoca pe Nicolae Ceaușescu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Declarațiile controversate ale ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care s-a referit la Nicolae Ceaușescu ca la „peședintele nostru”, au stârnit reacții în rândul opoziției și al liberalilor. Unii politicieni i-au cerut demisia.

Gigel Știrbu, PNL: „Noaptea minții”

„Nu vreau să exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”, a declarat Florin Barbu, într-un interviu acordat Euronews.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe contul Facebook, intitulată „Noaptea minții”, deputatul liberal Gigel Știrbu, a scris că declarația lui Barbu este dezamăgitoare, dar „gura păcătosului adevăr grăiește”.

„Aceste cuvinte sunt cu adevărat uluitoare și dezamăgitoare, dar ‘Gura păcătosului adevăr grăiește’. Este evident că un urmaș al partidului comunist nu are ce căuta la conducerea unui minister și, mai presus de toate, nu are nicio autoritate morală sau politică pentru a face referire la Nicolae Ceaușescu, un dictator care a adus atât de multă suferință și opresiune poporului român”, se arată în postarea lui Știrbu.

ADVERTISEMENT

„Marcel Ciolacu să ia măsuri”

Potrivit lui Gigel Știrbu, „domnul Barbu nu doar că insultă memoria celor care au suferit și au murit în timpul Revoluției române din 1989, dar și califică alegerea sa într-o funcție de conducere ca fiind complet neadecvată și lipsită de respect pentru valorile democratice și pentru suferințele trecute ale poporului român. Prin urmare, solicit public demisia imediată a domnului Florin Barbu din funcția de ministru al Agriculturii”, a cerut Știrbu

„Consider că este și responsabilitatea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, să ia măsuri în acest sens. Dacă nu va acționa pentru a remedia această situație, acest lucru arată o lipsă de conducere din partea sa, sugerând o asociere cu ideile și acțiunile neadecvate ale ministrului Barbu”, spune Știrbu.

ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș denunță un „discurs nostalgic”

Anterior, Dacian Cioloș a scris, tot pe Facebook, că îl întreabă pe premierul Ciolacu dacă își asumă „discursul nostalgic” al lui Florin Barbu, în contextul în care „procurorii investighează modul în care acesta a transformat Delta Dunării în pajiște pentru ca firmele șefului său din PSD, Paul Stănescu, să primească fonduri europene de milioane de euro”.

USR scoate artileria grea

Într-un comunicat, USR a informat că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să-l „demită de urgență” pe ministrul Agriculturii, după ce l-a citat „cu admirație” pe Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

„Un oficial al statului român care în 2024 își exprimă public admirația față de un dictator odios nu mai are ce căuta în funcție publică. Asemenea declarații dovedesc încă o dată, dacă mai era nevoie, totala inadecvare a lui Florin Barbu în funcția de ministru al Agriculturii, precum și faptul că singura sa grijă la Minister este să protejeze interesele familiei Stănescu în afacerea ‘stuful din Deltă”, se arată în comunicatul USR.

De la cumnatul lui Ceaușescu, la „pseudo-agricultori PSD-iști”

„Declarația lui Florin Barbu demonstrează nostalgia sa după agricultura de tip comunist, a luatului cu japca de la țăran, când agricultura românească era condusă tot de o familie din Olt, aceea a lui nea Lică Bărbulescu, fost președinte de CAP și cumnat a lui Ceaușescu. Pe timpul acela, tot județul Olt lucra pentru binele familiei Bărbulescu. Acum, Ministerul și agențiile lui au devenit, sub conducerea lui Florin Barbu, instrumente de protejat interesele de milioane de euro ale copiilor familiilor de pseudo-agricultori PSD-iști în frunte cu Paul Stănescu”, aspus senatorul USR Sebastian Cernic.

Cei de la USR mai spun că au cerut în mod repetat ca Florin Știrbu să vină la Ora Guvernului „pentru a da explicații despre o serie de probleme, de la rezolvarea cererilor agricultorilor din timpul protestelor la situația tranzitului cerealelor din Ucraina, neregulile de la Casa de Comerț Unirea, creșterea prețurilor la alimente, eliminarea produselor marcă proprie din magazine, dar și demiterea intempestivă a conducerii APIA. Ministrul PSD s-a ascuns de fiecare data”.

Stuful și parchetul

USR mai spune că Florin Barbu „a fost director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare pe vremea când milioane de euro erau plătite unor firme apropiate de PSD Olt pentru proiecte de irigații care nu aveau să fie vreodată finalizate sau funcționale”.

„Tot Florin Barbu este cel care, în calitate de președinte al Comisiei pentru Agricultură, a scos din sertar un proiect care nu avea nicio legătură cu Delta Dunării și s-a asigurat că este modificat și adoptat ultrarapid și în forma care trebuie pentru ca două firme controlate de fiul baronului PSD de Olt Paul Stănescu să poată primi 5 milioane de euro, subvenții din bani europeni. Parchetul European a început să verifice cazul”, se arată în comunicatul USR.

ADVERTISEMENT