News

Licitația pentru corvete militare, anulată de MApN. A fost câștigată în 2019 de francezii de la Naval Group

Statul și francezii de la Naval Group, compania care a câștigat licitația, nu au semnat contractul privind construcția și livrarea corvetelor.
08.08.2023 | 19:13
Licitatia pentru corvete militare anulata de MApN A fost castigata in 2019 de francezii de la Naval Group
Licitația pentru corvete militare, anulată de MApN. sursa foto Facebook Naval Group
ADVERTISEMENT

Licitația pentru corvete militare, anulată de MApN, după ce statul și francezii de la Naval Group, compania care a câștigat în 2019 licitația, nu au semnat contractul privind construcția și livrarea corvetelor militare.

Licitația pentru corvete militare, anulată de MApN

Anunțul referitor la anularea procedurii de achiziție a celor patru corvete, care ar fi trebuit deja să fie construite, a fost făcut, marți, de Ministerul Apărării Naționale. Decizia a fost luată pe data de 7 august.

ADVERTISEMENT

„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională», propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.”, a anunțat MApN.

În comunicatul de presă transmis de MApN se precizează faptul că decizia a fost luată deoarece compania Naval Group nu a semnat „acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.”

ADVERTISEMENT

Procedurile de achiziție a corvetelor de către statul român au început în anul 2018, iar după un an, compania din Franța a câștigat licitația. Însă, contractul nu a fost semnat nici până la ora actuală. Cele patru nave de luptă pentru militari ar fi trebuit deja să fie construite până acum, mai ales că lângă România are loc un război.

Licitații anulate și suspiciuni de corupție

Pe lângă acestea, gigantul Naval Group și Şantierul Naval Constanţa ar fi trebuit să modernizeze și cele două fregate Regina Maria şi regele Ferdinand. Competitorii francezilor în licitația organizată de Guvern au fost Damen, din Olanda, dar şi Fincantieri, din Italia.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, construcția corvetelor a fost întârziată din cauza mai multor probleme care s-au ivit. În cei cinci ani au existat mai multe licitații anulate, amânări și suspiciuni de corupție.

Amintim că în perioada 2019-2020, compania Damen a depus contestații prin care solicita anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru achiziția celor patru corvete militare.

ADVERTISEMENT

„Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanţi marţi, 8 august”, au adăugat, marți, reprezentanții Ministerului Apărării, potrivit News.ro.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: