News

Lider PSD, mesaj dur despre creșterea vârstei de pensionare în România: ”Ne opunem acestei măsuri”

Creșterea vârstei de pensionare e un subiect sensibil în România, iar acum PSD și-a exprimat un punct de vedere oficial pe această chestiune.
14.03.2023 | 12:43
Lider PSD mesaj dur despre cresterea varstei de pensionare in Romania Ne opunem acestei masuri
Creștere vârstă de pensionare în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Paul Stănescu, unul dintre liderii importanți ai PSD și secretar general al partidului, a transmis oficial că PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Problema că UE ceruse oficial, condiționând fondurile PNRR de această reformă, creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani.

Crește vârsta de pensionare în România?

Francezii au ieșit în stradă cu milioanele nemulțumiți că vârsta de pensionare va crește la ei de la 62 la 64 de ani, însă bărbații din România sunt obișnuiți de multă vreme cu această vârstă de pensionare. Noutatea ar fi ca și femeile să iasă la pensie tot la 65 de ani, pentru a nu mai exista o discriminare în funcție de gen.

ADVERTISEMENT

“PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură. Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați.

Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja”, a transmis Paul Stănescu pe Facebook. În acest context PSD face eforturi mari pentru a-i convinge și pe cei din PNL să nu cedeze presiunilor dinspre Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

“În acest moment, coaliția de guvernare nu trebuie să se preocupe în vreun fel de creșterea vârstei de pensionare. Scopul nostru, și aici PSD nu s-a abătut nicio clipă de la acest obiectiv, este să sprijinim și să protejăm în continuare românii. Deci, trebuie să închidem astfel de teme false și să ne concentrăm pe prioritățile legislative pe care le-am anunțat“, a transmis Stănescu.

Ministrul muncii Marius Budăi a anunțat în repetate rânduri că se opune cu vehemență creșterii vârstei de pensionare, deși UE cere acest lucru. Conform Legii 263 din 1 ianuarie 2011, bărbații ies la pensie la 65 de ani, dar femeile ies la pensie la 62. Uniunea Europeană cere României ca și femeile să iasă la pensie tot la 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi se opune creșterii vârstei de pensionare

Eu am spus-o foarte clar și o să o spun foarte clar să înțeleagă și acum. Noi, sau cei care au scris acolo, pun carul înaintea boilor. Pentru că noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este o cazul de o creștere a vârstei de pensionare. Noi trebuie să ne ocupăm de nivelul de trai crescând astfel speranța de viață și mai ales speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români și după aceea mai vedem”, a transmis Budăi la Antena 3.

Cu 24 de ore în urmă, Budăi transmitea că nu va permite niciodată o astfel de reformă și că va avea discuții ”clare” cu Comisia Europeană în acest sens. ”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea niște discuții clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață, după care să vedem noi ce discuții avem”, a afirmat Marius Budăi la România TV. Oricum, vârsta de pensionare la femei va crește progresiv până la 63 de ani în 2030.

ADVERTISEMENT

Totodată, ministrul Budăi a explicat că Banca Mondială a formulat o serie de propuneri, în consultări cu Guvernul României, referitoare la o reformă a pensiilor. Budăi susține că Banca Mondială nu a deschis acest subiect a creșterii vârstei de pensionare când vine vorba de pensionarii speciali, doar de oamenii de rând.

ADVERTISEMENT