News

Liderul rus care a amenințat România, un nou derapaj. ”Nemernicii și ciudații nu înțeleg decât cruzimea și forța”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev amenință porturile ucrainene cu noi atacuri. Rusia va provoca Ucrainei "o catastrofă ecologică"
05.08.2023 | 19:00
Liderul rus care a amenintat Romania un nou derapaj Nemernicii si ciudatii nu inteleg decat cruzimea si forta
Dmitri Medvedev amenință din nou porturile din Ucraina Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat sâmbătă că Moscova va lansa mai multe lovituri împotriva porturilor ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor rusești în Marea Neagră și a amenințat că va provoca Ucrainei “o catastrofă ecologică”.

Liderul rus care a amenințat România, un nou derapaj

Dmitri Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism prezidat de președintele Vladimir Putin, a vorbit după atacurile cu drone maritime ucrainene împotriva unei nave de război rusești în portul Novorossiisk și împotriva unui petrolier în apropiere de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Putin a prezidat vineri o reuniune a Consiliului de Securitate, la care a participat Medvedev, după atacul de la Novorossiisk, în care nava de debarcare Olenegorsky Gornyak, o navă de debarcare a Marinei ruse, ar fi fost grav avariată.

“Nemernicii și ciudații nu înțeleg decât cruzimea și forța. Se pare că loviturile asupra Odesa, Izmail și alte locuri nu au fost suficiente pentru ei”, a declarat Medvedev într-o postare pe conturile sale oficiale de socializare.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, Rusia a vizat portul Odesa de la Marea Neagră, unde se află cartierul general al marinei ucrainene, și Izmail, principalul port interior al Ucrainei, situat peste Dunăre, de cealaltă parte a Dunării, dinspre România, avariind infrastructura portuară și instalațiile de cereale.

Moscova, care luna trecută s-a retras dintr-un acord care permitea Ucrainei să își exporte în siguranță cerealele prin Marea Neagră, a început atacurile portuare după o lovitură ucraineană asupra podului care leagă Rusia de Crimeea, care a ucis părinții unei adolescente și a provocat pagube grave.

ADVERTISEMENT

Amenințări cu dezastrul ecologic

Organizația Națiunilor Unite și unele țări occidentale și africane au îndemnat Rusia să revină la acordul privind cerealele, lucru pe care Moscova a declarat că îl va face numai dacă și când va fi pus în aplicare un acord menit să faciliteze exportul de cereale și îngrășăminte rusești.

Dmitri Medvedev a sugerat că represaliile Rusiei împotriva Ucrainei pentru atacurile sale cu drone pe mare ar putea pune capăt oricăror șanse de reluare a acordului privind cerealele.

ADVERTISEMENT

“Dacă gunoaiele de la Kiev vor să creeze un dezastru ecologic în Marea Neagră, ar trebui să obțină unul pe partea din teritoriul lor care va cădea în curând în mâinile Poloniei și care va mirosi timp de secole după aceea”, a declarat Medvedev. “Aceasta va fi judecata finală pentru ei cu privire la afacerea cu cereale.”

Nu a fost clar la ce fel de dezastru ecologic se referea Medvedev. Înalți oficiali ruși din domeniul securității au sugerat, fără a furniza dovezi, că trupele poloneze vor fi desfășurate la un moment dat în vestul Ucrainei, în timp ce Rusia va păstra și va extinde teritoriul pe care l-a anexat unilateral în sudul și estul Ucrainei. Kievul, care desfășoară o contraofensivă, afirmă că rămâne angajat să își recupereze întregul teritoriu, inclusiv Crimeea.

ADVERTISEMENT