News

Statul Islamic a anunţat uciderea liderului său, în luptă. Gruparea teroristă a făcut public numele noului “calif”

Liderul grupării Statul Islamic a fost ucis în luptă. Organizaţia teroristă a anunţat decesul şi a numit al doilea calif din ultimele nou luni şi jumătate
30.11.2022 | 18:44
Statul Islamic a anuntat uciderea liderului sau in lupta Gruparea terorista a facut public numele noului calif
Statul Islamic a anunţat uciderea liderului său
ADVERTISEMENT

Gruparea Statul Islamic a anunţat miercuri moartea liderului său, irakianul Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi, potrivit un mesaj audio postat pe Telegram de purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste.

Califul ucis a condus Statul Islamic doar nouă luni

În mesaj este specificat faptul că Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi a fost ucis “în luptă, împotriva duşmanilor lui Dumnezeu”.

ADVERTISEMENT

În acelaşi mesaj, purtătorul de cuvânt al organizaţiei teroriste, Abu Omar al-Muhajir a anunţat că a fost numit un nou calif al musulmanilor, Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi.

Al-Muhajir nu dă detalii în ce condiţii a murit şeful ISIS şi nu dă alte indicii nici despre noul lider al grupării, care poartă acelaşi nume ca şi predecesorul său, Al-Qurashi, ce se referă la tribul profetului Mahomed, căruia califul trebuie să-i fie descendent.

ADVERTISEMENT

Informaţia dată de purtătorul de cuvânt al ISIS contrazice totuşi informațiile despre capturarea lui Abu al-Hasan în Turcia. Surse din serviciile secrete, preluate de agenţiile de presă, relevau că Abu al-Hasan a fost de fapt prins în luna mai, în timpul unui raid efectuat asupra ascunzătorii sale din Istanbul.

Mai mult decât atât, jurnalistul turc Toygun Atilla, familiarizat cu dedesubturile grupării teroriste, susținea că Abu al-Hasan a fost făcut lider al ISIS împotriva dorințelor sale. Mulți cred însă că Abu al-Hasan a fost doar un nume de război, iar ISIS nu a identificat niciodată oficial persoana din spatele numelui.

ADVERTISEMENT

Oricum ar fi, moartea acestuia vine la nici nouă luni de la uciderea precedentului conducător al “califatului”.

Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi fusese numit calif la 10 martie 2022 într-un mesaj audio de către noul purtător de cuvânt al ISIS, Abu Omar al-Muhajir, al cărui anunț a venit la mai bine de o lună după moartea predecesorului său Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi

ADVERTISEMENT

După o ascensiune fulgerătoare în 2014 în Irak şi Siria şi cucerirea de vaste teritorii, Statul Islamic şi-a văzut “califatul” fragmentat de ofensive succesive în aceste două ţări, în 2017, respectiv 2019. De atunci, organizaţia a fost destabilizată de mai multe ori de moartea sau capturarea liderilor săi, aminteşte Reuters.

ADVERTISEMENT