News

Lista de medicamente compensate şi gratuite, extinsă de Ministerul Sănătății. Cine beneficiază de ele

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, 23 aprilie, că lista de medicamente compensate și gratuite a fost extinsă. Ce pacienți au acces la ele.
23.04.2024 | 15:30
Lista de medicamente compensate si gratuite extinsa de Ministerul Sanatatii Cine beneficiaza de ele
Aproape 30 de medicamente incluse pe lista de compensate și gratuite. Anunțul Ministerului Sănătății. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru sute de mii de români: lista de medicamente compensate şi gratuite va fi extinsă printr-o măsură luată de Ministerul Sănătății. Cine beneficiază de aceste produse.

Aproape 30 de medicamente incluse pe lista de compensate și gratuite. Anunțul Ministerului Sănătății

Marți, 23 aprilie 2024, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative a fost aprobată în ședința Executivului.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Ministerul Sănătăţii a anunţat că extinde lista de medicamente compensate şi gratuite pentru a creşte accesul pacienţilor cronici, cu afecţiuni grave, la medicamente de ultimă generaţie.

Actualizarea noii liste de medicamente compensate şi gratuite intră în vigoare de la 1 mai 2024. Din cele 28 de noi medicamente, 22 sunt noi, nelistate până în prezent plus alte 6 molecule.

ADVERTISEMENT

”La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent şi alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicaţii decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008”, anunță Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

De aceste medicamente vor beneficia pacienții cu: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D, ciroză hepatică, boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice, colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă, boli endocrine şi metabolice.

ADVERTISEMENT

Mai sunt incluși și cei cu boală cronică de rinichi – faza predializă, boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare), boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondiloartrită axială şi psoriazis cronic sever.

Alexandru Rafila: ”Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți, o preocupare constantă a Ministerului Sănătății”

Într-o poziție oficială avută după adoptarea acestei HG, ministrul Alexandru Rafila spune că instituția pe care o conduce a avut mereu o preocupare pentru a permite accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți.

ADVERTISEMENT

Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți.

Buna colaborare cu CNAS și Organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români.

Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT