News

Un judecător în cazul Liviu Dragnea s-a recuzat. Procesul legat de eliberarea condiționată, amânat. Update

Procesul legat de eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea, amânat din nou, după ce un judecător s-a recuzat.
25.05.2021 | 09:16
Un judecator in cazul Liviu Dragnea sa recuzat Procesul legat de eliberarea conditionata amanat Update
ADVERTISEMENT
25-05-2021
06:18

Procesul legat de eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea, amânat. Un judecător s-a recuzat

Curtea de Apel Bucureşti urma să judece marţi cerea lui Liviu Dragnea privind strămutarea procesului referitor la eliberarea condiţionată, însă termenul a fost amânat după ce unul dintre judecătorii din complet s-a recuzat.

Cauza a fost amânată pentru 14 iunie, după ce Benone-Alin Răduinea, un magistrat din complet, a făcut declaraţie de abţinere, aceasta fiindu-i aprobată.

Iată, mai jos, minuta instanței: ”Solutia pe scurt: În temeiul art.68, alin.5, Cod de procedură penală, raportat la art.64, alin.1, litera f, Cod de procedură penală, admite declaraţia de abţinere formulată de judecătorul Benone-Alin Răduinea. În temeiul art.275, alin.3, Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24.V.2021”, conform Știripesurse.

Curtea de Apel București judecă marți, 25 mai, cerea fostului lider PSD, Liviu Dragnea, privind strămutarea procesului referitor la eliberarea condiţionată.

Săptămâna trecută, la termenul precedent, cauza a fost amânată din cauză că apărătorul fostului lider social-democrat nu s-a putut prezenta.

ADVERTISEMENT

Întrunirea din cursul acestei zile este programată a debuta la ora 12.20. Dragnea cere judecătorilor să mute procesul de la Tribunalul București la o altă instanță.

Liviu Dragnea, zi decisivă la Curtea de Apel. Se judecă strămutarea procesului referitor la eliberarea condiționată

În urmă cu o săptămână, judecătorii au amânat pentru 25 mai sentința, după ce Liviu Dragnea a depus o cerere de amânare pe motiv că avocatul său e în imposibilitatea de a se prezenta la proces. Cererea iniţială privind eliberarea condiționată a fost depusă la Judecătoria Sectorului 5, însă a fost respinsă ca neîntemeiată.

ADVERTISEMENT

Dragnea a încercat să împiedice ca procesul să se desfășoare la Tribunalul Bucureşti, prin depunerea unei cereri de strămutare a cauzei la alt tribunal din ţară, însă solicitarea a fost amânată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, după ce avocata sa nu a venit în sala de judecată, având probleme de sănătate.

Inițial, fostul lider social-democrat a obținut zile-câştig prin muncă (3 zile executate la 1 zi de muncă), astfel încât Comisia de liberări conditionate a Penitenciarului Rahova i-a dat aviz pozitiv pentru a ieşi mai devreme din închisoare.

ADVERTISEMENT

Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea

Luna trecută, pe data de 21 aprilie, Liviu Dragnea primise aviz pozitiv din partea Comisiei de liberare condiţionată a Penitenciarului Rahova, ceea ce echivala cu o undă verde din partea unităţii de detenţie pentru ca fostul şef al PSD să iasă din puşcărie înainte de termen.

Ulterior, pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 respingea, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

ADVERTISEMENT

În motivarea deciziei, magistrații apreciază că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă, din analiza coroborată a situaţiei personale a fostului lider PSD, instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.

”Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale.

Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus.

Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, spunea Judecătoria Sectorului 5.

ADVERTISEMENT