News

Localitatea din România care nu bagă în seamă scumpirile la energie. Ce decizie a luat primarul

Orașul din România care nu este afectat de scumpirile la energie. Cum a reușit edilul acest lucru și de ce oamenii nu sunt speriați de o eventuală criză
15.09.2022 | 09:54
Localitatea din Romania care nu baga in seama scumpirile la energie Ce decizie a luat primarul
Ce localitate din Românie nu se teme de criza energetică. Sursa foto: wikipedia.org | Țetcu Mircea Rareș
ADVERTISEMENT

Liniște și pace la Târnăveni, județul Mureș. Vorbim despre prima localitate din România pe lângă care criza energetică ar putea să treacă fără nici cel mai mic efect.

Ce decizie s-a luat la Târnăveni

Potrivit primarului, locuitorii nu au de ce să sperie. Edilul a reușit deja să reducă întregul consum de energie electrică cu 68%.

ADVERTISEMENT

De altfel, Târnăveni a devenit primul oraș din Europa cu iluminat public exclusiv pe led, cu telegestiune. Edilul spune că nu se oprește aici și caută și alte soluţii inteligente prin fonduri nerambursabile.

“Ni se recomandă să facem economie, să reducem iluminatul public, să reducem de toate. Noi putem spune că suntem cumva fericiţi datorită faptului că, în urmă cu 6 ani, am modernizat iluminatul public.

ADVERTISEMENT

Am fost primul oraş din Europa care am avut şi avem în continuare iluminat public exclusiv pe led, cu telegestiune, reducând consumul cu 68%, în condițiile în care am dublat numărul lămpilor, deci acolo avem control, nu e risipă, fiindcă e foarte mult scăzut consumul şi factura.

Dar în continuare încercăm să reducem şi emisiile de dioxid de carbon şi să reducem cheltuielile financiare prin producerea de curent electric”, a declarat Sorin Megheşan, primarul din Târnăveni, citat de ziare.com

ADVERTISEMENT

Trei sute de mii de euro intră în oraș prin fonduri norvegiene. Edilul are gânduri mari cu banii. Vrea ca toate clădirile administraţiei locale să aibă autonomie energetică.

“Am câştigat un proiect pe fonduri norvegiene pentru o centrală fotovoltaică, ce va fi amplasată pe Piaţa Agroalimentară, pe o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi.

ADVERTISEMENT

Va produce 189,3 kw şi ne dorim ca acea energie să o folosim la clădirile publice, la sediul Primăriei Municipiului Târnăveni, la sediul Administrației Pieței şi la alte clădiri aparținând administrației locale”, a mai precizat primarul din Târnăveni.

De remarcat că finanţarea nerambursabilă s-a obținut prin SEE şi Mecanismele Financiare Norvegiene 2014-2021 în cadrul “Energy Programme in Romania”. Dacă ne raportăm la valorea totală atunci aceasta ajunge la 357.762 euro.

Nu mai puțin de 304.000 euro provin din fonduri nerambursabile şi 53.762 euro din contribuția municipiului.

ADVERTISEMENT
Tags: