Life

Localitatea din România în care oamenii sunt îngropați în grădină. De ce recurg rudele la acest obicei straniu

Localitatea din România unde oamenii respectă o tradiție veche de 500 de ani. Morții sunt îngropați în grădină pentru a nu deveni strigoi sau moroi.
06.04.2024 | 10:06
Localitatea din Romania in care oamenii sunt ingropati in gradina De ce recurg rudele la acest obicei straniu
Localitatea din România unde morții sunt îngropați în grădină. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Moartea este o etapă naturală pentru fiecare persoană, iar în România, la fel ca și în alte locuri de pe glob, înmormântarea este un ritual aparte. Obiceiurile legate de conducerea pe ultimul drum a unei persoane sunt diverse, însă, o localitate din România i-a uimit pe toți. Aici, morții nu ajung la cimitir, ci sunt îngropați în grădină.

Localnicii din Hunedoara își îngroapă morții lângă casă

Moartea este un eveniment nefericit care aduce multă tristețe familiilor celor trecuți în neființă. Totuși, este o etapă firească pe care cu toții trebuie să o acceptăm.

ADVERTISEMENT

În marile orașe, problema locurilor de veci a fost mereu una care le-a dat bătăi de cap oamenilor. Pe lângă faptul că nu sunt deloc ieftine, au început să fie și din ce în ce mai grele de obținut.

Cu această problemă nu se confruntă deloc cetățenii dintr-o localitate din România. Aici, nimeni nu are nevoie de loc de veci, căci după moarte, trupul neînsuflețit este îngropat în grădină.

ADVERTISEMENT

În satele din Hunedoara, acesta este unul dintre cele mai vechi obiceiuri. În timp ce mulți ridică din sprânceană și îl consideră un gest ciudat, pentru localnicii de aici este cea mai bună variantă.

Hunedorenii își îngroapă de ani buni de zile morții în grădini. În acest fel, spun ei, simt că sunt mult mai aproape de cei dragi și continuă să păstreze o conexiune aparte.

ADVERTISEMENT

Locurile de veci din grădină poartă numele de ”morminți de ogradă”

Nu doar dorința de a-i avea pe cei decedați mereu aproape i-a făcut pe localnicii din județul Hunedoara să îi îngroape în grădini. Din cauza reliefului muntos, cimitirele lipsesc cu desăvârșire. Din acest motiv, a fost necesară găsirea unor alternative.

În satul Târsa, potrivit antena3.ro, oamenii își îngroapă mereu persoanele dragi lângă casă. Ritualul nu diferă cu nimic față de cel obișnuit. Preotul vine acasă, face slujba, iar cel decedat este dus în grădina de lângă casă. Acolo, acesta va dormi somnul de veci.

ADVERTISEMENT

Nu toate satele din Hunedoara se confruntă cu lipsa cimitirelor, precum satul Târsa. În alte localități, spațiile destinate mormintelor au început să fie din ce în ce mai mici și neîncăpătoare. Astfel, hunedorenii au ajuns tot la varianta de a-și îngropa morții lângă casă.

De către cei jur, acesta este privit ca fiind un obicei straniu, însă, pentru cei din Hunedoara, este o normalitate. Îngroparea morților lângă casă nu încalcă nicio lege și este o tradiție pe care momârlanii o respectă de mai bine de 500 de ani.

De-a lungul timpului, mai mulți etnografi au studiat acest obicei și au încercat să afle explicația din spatele lui. Credința locului spune că cei îngropați lângă casă au parte de liniște și nu se vor transforma niciodată în strigoi sau moroi.

ADVERTISEMENT