Life

Localitatea distrusă de ambițiile lui Nicolae Ceaușescu: “Cât de frumos a fost acest sat, a ajuns un dezastru”

Localitatea care a rămas fără locuitori în timpul lui Nicolae Ceaușescu. Nimeni și nimic nu a putut sta în calea planului dictatorului de a industrializa zona.
06.03.2024 | 11:59
Localitatea distrusa de ambitiile lui Nicolae Ceausescu Cat de frumos a fost acest sat a ajuns un dezastru
Localitatea care a rămas fără locuitori în timpul lui Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Freepik, captură Youtube
ADVERTISEMENT

în 1977, un sat cu 50 de gospodării a pierit din cauza ambițiilor lui Nicolae Ceaușescu. Localitatea cu mult potențial a fost demolată instant din ordinul lui Ceaușescu. ”Ștergerea” lui de pe hartă nu a fost deloc una întâmplătoare, căci dictatorul avea alte planuri.

Nicolae Ceaușescu a distrus un sat întreg

În 1987, locuitorii din Câmpul lui Neag au trăit una dintre cele mai sumbre perioade din viața lor. Viitorul localității s-a năruit peste noapte, atunci când dictatorul Ceaușescu a ordonat distrugerea localității.

ADVERTISEMENT

Fără să se gândească la oamenii din cele 50 de gospodării, Ceaușescu a vrut să scape cu orice preț de Câmpul lui Neag. Casele din zonă au fost dărâmate cu forța, iar în locul lor avea să apară o carieră de cărbune.

Înainte de a interveni Nicolae Ceaușescu, zona era locuită de o numeroase familii de mormârlani, adică de persoane care se ocupau cu creșterea animalelor. Însă, dorința lui Nicolae Ceaușescu de a transforma satul în carieră minieră a fost mult mai mare decât destinul locuitorilor.

ADVERTISEMENT

Dictatorul a ordonat distrugerea celor 50 de case, iar oamenii s-au văzut nevoiți să își salveze viețile din calea excavatoarelor. Bogăția din subteranul din Câmpul lui Neag a fost intens exploatată ani la rând și tot ea a fost cea care a permis dezvoltarea orașelor industriale.

Câmpul lui Neag a fost o localitatea care atrăgea turiștii ca un magnet

Înainte de a interveni dorința lui Ceaușescu de a industrializa localitatea, Câmpul lui Neag s-a menținut departe de această tendință. În până în anul 1960, conceptul de industrializare nu era deloc cunoscut momârlanilor.

ADVERTISEMENT

Câmpul lui Neag a fost, pentru o bună perioadă de timp, o atracție turistică pentru locuitorii din zona Jiului și nu numai. Oamenii ajungeau acolo pentru a vizita Munții Vâlcan, Retezatul Mic și Parcul Natural Domogled Valea Cernei.

La începutul anului 1980, au apărut primele semne care prevesteau schimbarea sorții momârlanilor. Atunci au fost descoperite primele zăcăminte de cărbune, iar tonele de huilă au fost scoase instant din subteran.

ADVERTISEMENT

Șapte ani mai târziu, momârlanii au primit una dintre cele mai proaste vești. Și anume, aceea că trebuie să părăsească de urgență localitatea în care au trăit o viață întreagă. Momârlanii au protestat, dar în zadar. Potrivit adevărul.ro, aceștia s-au văzut nevoiți să plece din cauza poluării de la micile cariere care începuseră să își facă prezența.

În timp, planul lui Nicolae Ceaușescu se contura din ce în ce mai mult. Escavatoarele au ajuns către centru satului, astfel că acesta a dispărut complet și și-a pierdut toată frumusețea de odinioară.

ADVERTISEMENT