Cu mai puțin de un an până la alegerile din țara noastră, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat cele mai noi date referitoare la alegătorii din fiecare unitate-administrativ-teritorială (UAT). Care sunt localitățile cu cei mai puțini votanți.
Conform datelor publice oferite de Ministerul Dezvoltării, în prezent, în România există 3.181 de unități administrativ-teritoriale de bază. Vorbim de 103 municipii, 217 orașe și 2.861 comune.
Lipsa unei reforme administrativ-teritorială face ca în România să existe foarte multe localități cu un număr mic de oameni și implicit de votanți. În total, 25 de comune nu au nici măcar 500 de alegători.
Atrage atenția cazul comunei Bătrâna (județul Hunedoara). Aceasta are doar 86 de votanți care urmează a decide soarta politică a zonei peste un an. Ea este urmată de Ceru-Băcăinți (Alba), cu 195 de alegători, și Bara (Timiș), cu 210 persoane care ar putea merge la urne, arată Adevărul.ro.
Pe lista comunelor cu sub 500 de alegători mai sunt Brebu Nou (Caraș Severin), cu 264 alegători, Bunila (Hunedoara – 265 de votanți), Leleșe (Hunedoara – 275), Pardoși (Buzău – 279 de persoane cu drept de vot) și Secaș (Timiș – 295). De notat că Hunedoara și Alba sunt județele cu cele mai multe comune cu sub 500 de alegători, cinci la număr.
Românii susțin o reorganizare administrativ-teritorială, dar politicienii doar promit. În cel mai recent sondaj al Avangarde, realizat la comanda PSD, la o întrebare legată la poziționarea față de reforma administrativ-teritorială, 57% dintre respondenți au declarat că ar fi de acord cu o asemenea reformă. Doar 33% dintre persoanele chestionate au fost împotrivă.
Recent, actualul ministru al dezvoltării, Adrian Veștea și premierul Marcel Ciolacu au vorbit de necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale. Ei susțin diminuarea numărului de localități, dar începând cu 2025.
Pe 11 septembrie, în deschiderea noului an școlar, Marcel Ciolacu a declarat că reforma administrației ar putea începe cu incorporarea în alte unități administrative a comunelor și orașelor cu până la 1.500 – 2.000 de locuitori.
”Cred că e nevoie şi de o reformă administrativă în România. Dacă vreţi o părere personală, ea ar trebui începută cu localităţile care au până în 1.500-2.000 de locuitori. Trebuie dat acest semnal. Poate nu de la alegerile acestea, la alegerile viitoare, dar în România este nevoie şi de o reformă administrativă. Trebuie să o facem şi să ne-o asumăm”, a spus primul-ministru.