Una dintre meseriile din care se pot face cei mai mulți bani în România este evitată de tineri. Se plătește chiar și cu mii de euro, dar cu toate acestea nu este deloc la mare căutare în rândul românilor.
Salariile mici și prețurile mari îi supără pe români, care se plâng ca a devenit dificil să duci o viață decentă la noi în țară. Din acest motiv, mulți aleg să emigreze în zone mai dezvoltate ale Europei, uneori riscându-și chiar sănătatea.
Cu toate acestea, una dintre cele mai bănoase meserii care se poate practica în România este evitată de tineri. Salariile în domeniu se ridică și la 2000 de euro, dar jobul nu este la mare căutare.
Vorbim despre agricultură, de care tinerii nu sunt atrași, cu toate că un tractorist poate ajunge să ia mai mulți bani decât un medic sau un avocat. În aceste condiții, fermierii spun că e foarte greu să găsească angajați.
În funcție de utilaj și de suprafața de teren, salariile pronesc de 3500 de lei și pot crește pînă la 10.000 de lei pe lună. Astfel că, unii au văzut avantajele și s-au angajat la locul de muncă care asigură atât de mulți bani.
Sergiu se numără printre aceștia. A muncit câțiva ani în străinătate, însă a decis să se urce în avion și să revină pe meleagurile natale. Cu toate acestea, nu duce deloc o viață marcată de lipsuri.
„Mi-a plăcut să fiu pe tractor. Am fost prin Italia, prin străinătate şi am găsit aici aproape lângă casă un loc de muncă. Este mai bine aşa. Acum ai aer condiţionat, ai frigider, orice ai pe tractor”, a spus Sergiu Iuriciuc, potrivit observatornews.ro.
De altfel, cei care sunt tentați să încerce această meserie și de câți bani pot câștga trebuie să știe că, în prezent, există condiții mult mai bune de muncă decât acum câțiva ani. În plus, tractoarele de ultimă generație „merg singure”.
„Este un utilaj de ultimă generaţie, costul lui este de peste 300.000 de euro. Avem foarte multe ecrane pentru digitalizare, pentru a se regla singur.
Avem o telecameră care este montată în spatele maşinii. Aici avem parte de GPS. Maşina merge cu mâinile libere. Operatorul pur şi simplu se uită la toate ecranele şi maşina merge singură”, a declarat Andrea Tomazeli, producător de tractoare inteligente.
„Comenzile sunt dintre cele mai simple în ceea ce priveşte un fermier. Tractoriştii nu mai lucrează în condiţiile în care lucrau acum 20-30 de ani, murdari pe mâini, însă nu există doritori”, a explicat și Nicu Pălivan, instructor utilaje agricole.