Life

Locul de muncă plătit cu 12.500 de lei pentru românii din diaspora, care revin să muncească în țară. Angajatorii sunt disperaţi să găsească oameni

Există un loc de muncă plătit cu 12.500 de lei pentru românii din diaspora care revin să muncească în țară. Care sunt condițiile?
10.11.2023 | 19:45
Locul de munca platit cu 12500 de lei pentru romanii din diaspora care revin sa munceasca in tara Angajatorii sunt disperati sa gaseasca oameni
Locul de muncă plătit cu 12.500 de lei. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Românii din diaspora care revin să muncească în România se pot bucura de un loc de muncă plătit cu 12.500 de lei. În ce domeniu și care sunt condițiile impuse? Multe probleme s-ar putea rezolva.

Locul de muncă plătit cu 12.500 de lei pentru românii din diaspora, care revin în România

Având în vedere deficitul de muncă din România, Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de Muncă, anunță cele mai recente discuții și soluții găsite.

ADVERTISEMENT

Pentru a-i readuce în țară pe românii din diaspora, autoritățile oferă un surplus financiar cât se poate de generos. Care este locul de muncă plătit cu 12.500 de lei doar pentru românii care revin din diaspora în România?

Marcel Miclău a vorbit despre job-urile din zona IT, dar și despre cele din zona de asigurări. La acestea se mai adaugă și zona de agricultură sau asistență socială. Există o mulțime de astfel de job-uri în România, iar condițiile de muncă sunt similare cu cele din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

De asemenea, salariile sunt și ele cât se poate de generoase. În unele domenii într-adevăr, e nevoie de studii superioare, însă în altele se pot face cursuri de socializare, iar oamenii pot revină la muncă în România.

Ce propunere face statul român pentru a-i aduce pe români acasă? Marcel Miclău propune măsuri active. La acestea se mai adăugă și 12.500 de lei pentru românii din diaspora care revin în țară la muncă. Cum pot fi acordați banii?

ADVERTISEMENT

Noi avantaje oferite de statul român

Potrivit acestuia, statul român oferă consiliere, mediere, dar și stimulente și subvenții pentru cei care vor să revină în România. De asemenea, se oferă o primă de activare de 1.000 de lei. La aceasta se mai adaugă și o primă de instalare care ajunge la 12.500 de lei.

În același timp, românii care se întorc în țară beneficiază de 6.500 de lei la angajare, iar mai apoi, după 12 luni, diferența 6.500 de lei. Iar familiile spre exemplu, au șansa să mai beneficieze de alți 3.500 de lei.

ADVERTISEMENT

„Foarte important faptul că noi promovăm în continuare măsurile active. Cea mai simplă, informarea, consilierea, medierea, dar pe lângă aceste activități, să le zic tehnice și teoretice, avem și măsuri active care oferă subvenții și stimulente pentru cei care se întorc din străinătate.

Și aici m-aș referi la prima de activare, care nu este foarte mare, dar e totuși 1.000 lei și cea mai motivantă și atractivă pentru locuitorii din diaspora românească o reprezintă prima de instalare, primă de instalare care este în cuantum de undeva la 2.500 euro, adică 12.500 lei.

Deci, dacă vin în România și se încadrează pe o perioadă de cel puțin 12 luni, noi oferim 6.500 lei la angajare și după 12 luni diferența de 6500. Dacă vine cu copiii și cu soția, mai primește încă 3.500 lei și pentru soție”, a conchis Marcel Miclău, în dezbaterea “Bogățiile României din Diaspora!”.

ADVERTISEMENT