News

Locul de parcare plătit este ocupat ilegal. Ce trebuie să facă bucureștenii pentru a-și recăpăta dreptul

Locul de parcare plătit este ocupat de altă mașină. Ce soluții au la îndemână bucureștenii pentru a scăpa de mașina nepoftită
18.11.2023 | 22:37
Locul de parcare platit este ocupat ilegal Ce trebuie sa faca bucurestenii pentru asi recapata dreptul
În București există peste 1,5 milioane de mașini dar insuficiente locuri de parcare de reședință / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

În București există de mult o bătălie pe locurile de parcare. Chiar și cei care plătesc un asemenea loc pentru a-și parca autoturismul sunt puși deseori în situația de-al vedea ocupat de altă mașină.

1,5 milioane de mașini în București

În București există în circulație peste 1,5 milioane de mașini. Numărul acestora crește de la an la an, nu și numărul parcărilor de reședință care este încă suficient și nu poate să acopere cererea.

ADVERTISEMENT

Administrarea locurilor de parcare revine în general instituțiilor din subordinea primăriilor sau companiilor private. Posesorii de autoturisme pot închiria locuri de parcare pe o anumită perioadă de timp.

În București, spre exemplu, se pot închiria locuri de parcare la bloc pentru o perioadă de un an. În perioada închirierii doar titularul are drept să parcheze mașina în locul de parcare închiriat.

ADVERTISEMENT

Nu toți lasă un bilet cu numărul de telefon

Deseori, când acel loc de parcare este gol, unii șoferi îl ocupă, lăsând (o parte din ei) un bilet cu numărul de telefon la loc vizibil. Astfel, proprietarul locului de parcare poate suna și solicita eliberarea locului.

De multe ori însă cel care a parcat ilegal nu lasă nici un număr de contact. În această situație, proprietarul locului de parcare nu poate decât aștepta, frustrat, ca musafirul nepoftit să vină la mașină. Deci nervi și timp pierdut.

ADVERTISEMENT

Proprietarii de locuri de parcare au, firește, varianta legală prin care își potr elibera locul pentru care au plătit. Astfel, ei pot suna la secția de Poliție Locală pentru a informa despre problemă. Cei de la poliție trimit un echipaj și cel care a parcat mașina pe locul altuia va fi amendat.

În plus, mașina va fi ridicată și deci pe lângă amenda pentru parcare neregulamentară cel în cauză va plăti și o taxă pentru transportul și depozitarea mașinii, scrie ProMotor.

ADVERTISEMENT

Legal dar încet

Dar nu totdeauna varianta eliberării locului de parcare ocupat ilegal se rezolvă cu Poliția Locală. „Problema este că această variantă este destul de anevoioasă. Pentru că nu întotdeauna Poliția Locală răspunde prompt la astfel de solicitări. Iar mașinile de ridicare s-ar putea să ajungă cu dificultate”, potrivit sursei citate.

Dar ea rămâne varianta legală pentru aceste situații. mai precis Legea 273/2020, care specifică condițiile în care mașinile parcate neregulamentar pot fi ridicate. În plus, amenda pentru folosirea unui loc de parcare aflat pe spațiul public și  plătit de altul poate ajunge la 2.500 de lei.

În București există aproximativ 230.000 de locuri de parcare de reședință, potrivit b365.ro. „Pentru acestea, bucureștenii plătesc anual o taxă de închiriere. Cei care nu au un asemenea loc de parcare lasă mașinile pe trotuar, pe spațiile verzi sau pe carosabil, cu toate că legea nu permite”, potrivit sursei citate.

„O rezolvare pe termen lung nu există”

„Categoric ar putea crește numărul de parcări rezidențiale incluzând în sistemul de locuri vândute și taxate parcări care sunt încetățenite de ani, dacă nu decenii, pe marginea unor drumuri, acolo unde se pot introduce sensuri unice sau prin retrasare.

Însă numărul de mașini este prea mare pentru suprafața carosabilă sau disponibilă pentru parcare în anumite zone. O rezolvare pe termen mediu și lung în care toată lumea să aibă parcare, iar numărul de mașini să nu scadă spectaculos, nu există”, a opinat Tudor Măcicășan, specialist în mobilitate urbană, conform aceleiași surse.

Soluții de compromis ar fi închirierea unul loc de parcare mai departe de reședință. Sau folosirea transportului în comun și renunțarea la mașină. Ambele neacceptate de șoferi. Pe lângă această situație, mai există problema mașinilor abandonate care ocupă locurile de parcare.

 

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată