Life

Locul din România care duce spre o mare comoară. Puțini au auzit de el până acum

Există un loc în România care duce spre o mare comoară. În ciuda acestui lucru însă, puține persoane au auzit de el până acum.
17.01.2024 | 23:07
Locul din Romania care duce spre o mare comoara Putini au auzit de el pana acum
Locul din România care duce spre o mare comoară. Sursă foto: Pinterest, Primăria Crișcior / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că un loc din România duce spre o mare comoară? Poate părea un loc simplu la prima vedere. Acesta este și motivul pentru care puține persoane poate au auzit de el până acum.

Locul din România care duce spre o mare comoară

România a avut la un moment dat mai multe mine de aur. Despre ele s-a tot vorbit în istorie. Unde se află însă acestea și ce s-a întâmplat cu ele? Poate măcar o dată te-ai întrebat acest lucru.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că un loc banal din țara noastră duce exact către această mare comoară. Există niște tuneluri vizibile chiar și acum, care de altfel au fost sparte de localnici în ultimii ani.

Exemplu este satul Crișcior din Hunedoara. Acesta este locul din România care duce spre cele mai valoroase mine de aur din istoria țării noastre. Din acest sat pornesc mai multe drumuri și tuneluri.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, sunt șanse mici ca cei care au trecut măcar prin acest sat să fi știut acest lucru. Menționăm faptul că centrul minier Barza s-a închis în anul 2000. Acesta se afla lângă municipiul Brad și localitatea Crișcior.

Povestea centrului minier Barza

În anii ‘90 peste 5.000 de angajați lucrau aici. De altfel, centrul minier Barza era în trecut una dintre cele mai productive din istoria României. Doar în ultimul secol și jumătate, de aici au fost extrase peste 200 de tone de aur.

ADVERTISEMENT

Iar pe lângă asta, au mai fost extrase și cantități mari de argint, cupru, dar și alte minereuri complexe. Conform celor de la Adevărul, anii ’50 s-au arătat a fi cei mai ”bogați”.

În acea perioadă, în minele din zona Brad erau produse anual în jur de 2 și chiar și 2,5 tone de aur. După anul 1990 a început însă declinul în minele de aur din Hunedoara, iar în doar câțiva ani, s-a ales praful de ele.

ADVERTISEMENT

Mai multe zăcăminte au ajuns să fie epuizate și niciun fel de investiție nu s-a făcut. Toate instalațiile dar și utilajele au devenit depășite de timp, iar în 1997 au început și disponibilizările. Mai târziu, în anul 2006, centrul minier Barza a fost închis definitiv. În ceea ce privește clădirile sale, acestea au ajuns să fie dezafectate.

ADVERTISEMENT