Life

Stațiunea din România care s-a transformat într-o ruină. Rugină, lemn putrezit și gunoaie cât vezi cu ochii într-un loc considerat o adevărată mină de aur

Baza de tratament care a ajuns în paragină. Locul care are o tradiție veche era văzut ca o minune, dar acum s-a ales praful de el.
29.10.2023 | 15:00
Statiunea din Romania care sa transformat intro ruina Rugina lemn putrezit si gunoaie cat vezi cu ochii intrun loc considerat o adevarata mina de aur
Baza de tratament care a ajuns în paragină. Locul care are o tradiție veche era văzut ca o minune, dar acum s-a ales praful de el. Sursa foto: planiada.ro
ADVERTISEMENT

Stațiunea din România care s-a transformat într-o ruină. Rugină, lemn putrezit și gunoaie cât vezi cu ochii într-un loc considerat o adevărată mină de aur. Apele sale miraculoase figurează în marile enciclopedii ale lumii.

Baza de tratament care a ajuns în paragină. Locul care are o tradiție veche era văzut ca o minune, dar acum s-a ales praful de el

Baza de tratament care a ajuns în paragină. Locul care are o tradiție veche era văzut ca o minune, dar acum s-a ales praful de el. Timp de mai bine de 3 decenii nu s-a investit nimic, autoritățile fiind nepăsătoare, și acum are lacătul pus.

ADVERTISEMENT

Concret, Buziaș, principala stațiune a județului Timiș, a fost o perlă datorită apelor sale despre care s-a scris în marile enciclopedii ale lumii. Despre această regiune au notat savanții italieni M. Messini şi C.G. Lollo, în Aque minerali del mondo.

De asemenea, minunile de aici au fost descrise și în publicația Precis d`hydrologie a omului de știință francez A. Morette. Turiștii care ajungeau aici veneau pentru a-și trata diverse boli și pentru a se relaxa în concediu.

ADVERTISEMENT

„Turismul important pe care îl avem este cel pentru sănătate, turismul de sănătate, staţiunea Buziaş fiind o staţiune de interes naţional, recunoscută prin apele minerale carbogazoase pentru boli cardiovasculare. 

Practic tot ce vedem în jurul nostru, toate clădirile din jurul nostru sunt ruine. Pentru că la nivel naţional nu a existat, şi o spun cu toată convingerea, nu a existat un interes pentru ceea ce a însemnat dezvoltarea turismului în România.

ADVERTISEMENT

Este problema Legii Retrocedării. Nerezolvând această problemă, trenând atâţia ani, am rămas cu aceste clădiri care au fost în procese, s-au aflat în procese continue şi în găsirea, să spunem, a proprietarilor”, a declarat primarul din Buziaș, Sorin Munteanu, pentru banatulazi.ro.

Stațiunea Buziaş din Timiş, dată uitării de autorități

În momentul de față, stațiunea a fost dată uitării și oamenii pot observa asta prin pereții căzuți, acoperișurile prăbușite și geamurile sparte. Totul este ferecat cu lacăte și buruienile au năpădit locul atât de iubit de români odinioară.

ADVERTISEMENT

Stațiunea Buziaș din Timiș este cunoscută încă de pe vremea romanilor care o numeau Ahibis. A fost documentată încă din secolele XIV – XV, istoricii dezvăluind că a fost declarată localitate balneară în anul 1819.

Mai mult, a fost recunoscută în Europa ca fiind una dintre cele mai renumite stațiuni cu apă minerală. Baza de tratament a fost atestată și omologată de Organizația Mondială a Sănătății pentru recuperare prin factori naturali de cură.

Locul este așezat în Depresiunea Buziașului și chiar a fost admirat de Împărăteasa Sissi, căreia Împăratul Franz Joseph i-a construit o coloană de lemn în stil neogotic. A fost restaurată recent cu o investiție de un milion de euro.

ADVERTISEMENT