Life

Locul din România în care trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Este cea mai spectaculoasă călătorie pe care o poți face

Destinația turistică din țara noastră pe care să nu o ratezi. E un voiaj din care te vei întoarce cu altă energie și cu amintiri plăcute.
12.03.2023 | 12:30
Locul din Romania in care trebuie sa ajungi macar o data in viata Este cea mai spectaculoasa calatorie pe care o poti face
Destinația turistică din țara noastră pe care să nu o ratezi. E un voiaj din care te vei întoarce cu altă energie și cu amintiri plăcute. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Locul din România în care trebuie să mergi măcar o dată în viață și care trebuie să fie inclus pe lista „must see”. Este cea mai spectaculoasă călătorie pe care o poți face prin prisma istoriei, dar și a peisajului.

Destinația turistică din țara noastră pe care să nu o ratezi. E un voiaj din care te vei întoarce cu altă energie și cu amintiri plăcute

Destinația turistică din țara noastră pe care nu trebuie să o ratezi este calea ferată Oravița – Anina, cea mai spectaculoasă rută ferată montană din sud – estul Europei. Locul este vizitat de foarte mulți oameni care vin din toate colțurile lumii.

ADVERTISEMENT

Construcția sa a început în anul 1861, fiind o lucrare foarte dificilă din punct de vedere ingineresc din cauza regiunii muntoase. S-a lucrat în calcare dure şi compacte și s-a tăiat în stânca muntelui. Este amplasată în partea de vest a Munților Banatului care este greu accesibilă.

Denumită în ziua de azi Semeringul bănățean, calea ferată a fost dată în funcțiune pe data de 15 decembrie 1863 și este cea mai veche rută feroviară montană din țară. Are un traseu lung de 33,4 kilometri, 14 tuneluri și 10 viaducte.

ADVERTISEMENT

În plus, urcă de la 218 metri altitudine (Oraviţa) la 558 metri (Anina), având o diferenţă de nivel de 338 metri, o pantă de înclinare de 20 la mie şi curbe cu raze foarte strânse (114 metri). Totodată, turiștii o consideră cea mai frumoasă și spectaculoasă linie ferată montană din sud – estul Europei.

Calea ferată Baziaș – Oravița – Anina este o porțiune considerată monument istoric și se află la capitolul „ansambluri de artă inginerească şi arhitectură tehnică, gări, tunele, viaducte”, notează urbanism.oravita.ro. Clădirea gării Anina este clasată ca monument istoric și este protejată de lege.

ADVERTISEMENT

Calea ferată Oravița – Anina, o rută turistică spectaculoasă

Anul acesta se vor sărbători 160 de ani de la deschiderea liniei Oravița – Anina, trenul de culoare verde cu galben fiind extrem de căutat de oamenii de pretutindeni. De-a lungul traseului pe care îl desfășoară, turiștii pot vedea peisaje spectaculoase.

Trenul, care în trecut transporta cărbune și mai târziu persoane, ocolește Munții Aninei prin Valea Jitinului, acolo unde se găsește cel mai grandios viaduct, Viductul Jitin. Acesta are o înălțime de 35 de metri și o lungime de 230 de metri, cu 5 deschideri.

ADVERTISEMENT

Zona este extrem de frumoasă și foarte mulți turiști o compară cu Elveția. Călătoria durează 2 ore, viteza de deplasare fiind de circa 15 kilometri pe oră, pasagerii putând vedea fostele mine care reprezentau odată mândria României.

„E de ajuns să aruncăm o privire asupra acestei opere gigantice a părinţilor noştri pentru a ne convinge cât suntem de mici faţă de ei şi cât de puţin am făcut până acum ca să ne asigurăm stima şi recunoştinţa posterităţii”, scria Sim. Sam. Moldovan în anul 1938, mai arată sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT