Life

Locul din România pe care trebuie să îl vezi măcar o dată. E unic în Europa, dar puțini știu de el

Regiunea din țara noastră care merită vizitată în această viață. Are o construcție specială în Europa, cunoscută de puțini.
08.05.2023 | 11:15
Locul din Romania pe care trebuie sa il vezi macar o data E unic in Europa dar putini stiu de el
Regiunea din țara noastră care merită vizitată în această viață. Are o construcție specială în Europa, cunoscută de puțini. Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Locul din România pe care trebuie să îl vezi măcar o dată. E unic în Europa, dar puțini știu de el. A fost construit într-un oraș din partea de sud-vest a țării noastre, în Câmpia Banatului, la ordinul unui împărat.

Regiunea din țara noastră care merită vizitată în această viață. Are o construcție specială în Europa, cunoscută de puțini

Buziaș, județul Timiș, a devenit oraș la începutul anului 1956 și este o regiune din țara noastră care merită vizitată în această viață. Localitatea are o construcție specială în Europa, însă care este cunoscută de puțini oameni.

ADVERTISEMENT

Imaginea reprezentativă a acestui loc este Colonada, o construcție unică realizată din lemn. Aceasta acoperă cea mai lungă alee, realizată la cererea împăratului Franz Joseph pentru soția sa, împărăteasa Sisi.

Acesta și-a dorit un cadru de poveste pentru plimbările partenerei de viață. Se extinde pe o distanță de 500 de metri, fiind realizată în stil arhitectural bizantin, cu sculpturi în lemn care oferă impresia unei uriașe dantelării.

ADVERTISEMENT

Colonada înconjoară parcul și face legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Potrivit digi.ro, obiectivul istoric din Buziaș a fost readus la viață în urmă cu puțin timp cu bani europeni.

Colonada din Buziaș, Timiș
Colonada din Buziaș, Timiș, construcție unică în Europa. Sursa foto: Instagram.com

Colonada din Buziaș, readusă la viață cu bani europeni

Colonada din Buziaș, județul Timiș, datează din 1911. A fost readusă la viață cu o investiție de peste 1 milion de euro. Proiectul s-a finalizat în 2 ani și jumătate. Reabilitatea minuțioasă a avut loc în perioada 2016 – 2019.

ADVERTISEMENT

„Este un monument istoric important, spunem noi, unul dintre cele mai importante monumente istorice, nu numai din Buziaș, ci și din județul Timiș și poate chiar la nivel național, fiind considerată cea mai mare alee acoperită, pergolă acoperită, din Europa.

Starea de degradare a structurii era peste 70%. Fiind pe structură de lemn, inclusiv partea de pardoseală, de alee, era într-o formă mozaicată de tip comunist, fiind refăcută în anii comunismului, a declarat primarul din Buziaș, Sorin Munteanu.

ADVERTISEMENT

Edilul speră ca odată cu reabilitarea obiectivului turistic şi reamenajarea parcului, stațiunea să atragă cât mai mulţi turişti. Din păcate, drumul până la Buziaș nu este unul ușor, dar primarul își dorește să-l facă practicabil.

ADVERTISEMENT