Life

Locul din România unic în Europa care a ascuns o bogăție uriașă. “Pădurea de argint” te va surprinde, puțini români știu de ea

Există un loc în România care de altfel este unic în Europa. Aici se ascundea o bogăție uriașă. Câți români știu însă de existența sa?
16.04.2023 | 08:13
Locul din Romania unic in Europa care a ascuns o bogatie uriasa Padurea de argint te va surprinde putini romani stiu de ea
Pădurea de argint, locul din România unic în Europa. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România are și ea frumusețile ei. Nu este de mirare de ce mulți străini ajung să ne viziteze anual țara. Pe de altă parte, unele dintre bogățiile țării noastre sunt bine ascunse, astfel că puține persoane știu despre ele. ”Pădurea de argint” spre exemplu ascunde multe secrete.

Locul din România care merită văzut măcar odată

Ai mai auzit până acum numele ”Pădurea de argint”? Este un loc unic în Europa și se regăsește în România. Unde se află locația și ce o face atât de specială? ”Pădurea de argint” este situată la zece kilometri de Deva. Pe de altă parte, cei care vor să ajungă acolo de parcurs un drum obositor pe jos.

ADVERTISEMENT

Mai exact, vorbim despre un drum pustiu, care duce la Săcărâmb. Aceasta o așezare izolată și înconjurată de munți și păduri, iar drumul este cu adevărat unul spectaculos și pare dintr-o cu totul altă lume. Și nici nu am ajuns însă la partea cea mai interesantă.

Dacă ajungi în ”Pădurea de argint”, dincolo de peisaje trebuie să îi știi și povestea. Ajuns acolo, vei vedea platoul de lângă ruinele lovite de trăsnet, unde se afla biserica greco-catolică. De asemenea, zona era cunoscută cu ani în urmă datorită cantităților de aur descoperite acolo.

ADVERTISEMENT

Tocmai din acest motiv în secolul al XVII-lea a fost deschisă și prima mină care avea ca scop extragerea aurului. Se numea ”El Dorado al Europei”, iar de acolo au fost extrase tone de aur, dar și alte numeroase metale prețioase. Iar conform celor de la Digi 24, cea mai mare cantitate de aur de acolo ar fi fost extrasă în perioada Austro-Ungariei, condusă de Franz Iosef.

Două minerale unice în lume, descoperite în România

Și totuși cât de mult aur putea fi extras dintr-un singur loc? Sursa citată scrie că este vorba despre 40 de tone de aur de 24 de karate. Acestea au fost extrase în decenii întregi, începând cu secolul al XVIII-lea. Chiar și cei care mai locuiesc acum în zonă recunosc asta.

ADVERTISEMENT

”Putea fi şoseaua de aur la cât aur or scos de aici de la noi, cât o fost”, a spus un localnic, pentru Digi24. Mai mult de atât, edilul comunei Cortej a dezvăluit sursei citate că în total, mai bine de 100 de minerale au fost descoperite.

Și s-ar părea că unele dintre ele erau unice în lume, mai exact două. De cealaltă parte, cinci minerale au fost identificate doar în Africa de Sud. Astfel, România se poate lăuda cu un loc de-a dreptul unic în Europa, de care mulți nici măcar nu știu.

ADVERTISEMENT

De unde vine de numirea ”Pădurea de argint”

”Suntem consemnaţi în istorie cu săcărâmbitul, un metal foarte preţios”, a dezvăluit, la rândul său, Petru Câmpian, primarul comunei Certej, pentru sursa citată. Și ce altceva mai ascunde ”Pădurea de argint” și de unde vine această denumire? Dincolo de tonele de aur descoperite și mai apoi extrase, aerul din zonă este unul lăudat inclusiv de localnici.

Nu puțini sunt cei care consideră că aerul este unul dintre cel mai ionizat din țară. De asemenea, în această zonă găsim o pădure de fag cu o scoarță deschisă la culoare. De aici vine și denumirea de ”Pădurea de argint”. Astfel, dacă ajungi în zonă, cu siguranță vei rămâne mai mult decât impresionat.

Mulți turiști aleg această destinație, însă este recomandat ca vizitele să fie făcute toamna. Atunci, peisajul este unul auriu, precum într-un basm. Cât despre locuitorii din zonă, conform Digi24, cei mai mulți sunt pensionari, iar populația nu e deloc una numeroasă. Iar acesta este doar unul dintre locurile superbe din România care merită vizitate. 

ADVERTISEMENT