Life

Locul din România pentru care turiștii străini plătesc bani grei. Are o poveste tristă ascunsă în spatele numelui

Locul din țara noastră unde turiștii străini nu se uită la bani. Are o legendă nefericită de la care a plecat denumirea sa.
22.04.2024 | 07:45
Locul din Romania pentru care turistii straini platesc bani grei Are o poveste trista ascunsa in spatele numelui
Locul din țara noastră unde turiștii străini nu se uită la bani. Are o legendă nefericită de la care a plecat denumirea sa. Sursa foto: romaniajournal.ro
ADVERTISEMENT

Locul din România pentru care turiștii străini plătesc bani grei. Are o poveste tristă ascunsă în spatele numelui. Primăvara este anotimpul perfect pentru a ajunge aici și pentru a te bucura de peisaje care îți taie răsuflarea.

Locul din țara noastră unde turiștii străini nu se uită la bani. Are o legendă nefericită de la care a plecat denumirea sa

Locul din țara noastră unde turiștii străini nu se uită la bani. Are o legendă nefericită de la care a plecat denumirea sa. Foarte puțini oameni își mai amintesc în ziua de azi ce s-a întâmplat în trecut cu acest obiectiv.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare cascadă de pe plaiurile mioritice este vizitată în număr foarte mare de călători din străinătate care sunt atrași de frumusețea sa. Mai exact, este vorba de Cascada Cailor din Maramureș, situată apropiere de stațiunea turistică Borșa.

Se găsește în partea de nord-est a Munților Rodnei, la o altitudine de 1.300 de metri, în timp ce căderea de apă este de 90 de metri, ceea ce o face să fie cu adevărat spectaculoasă. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit Podul Cailor, în mai multe trepte.

ADVERTISEMENT

Numele celei mai mari cascade din România este strâns legat de o legendă cunoscută de localnicii din zonă. Cascada Cailor reprezintă un monument al naturii care păstrează o poveste crudă și foarte sângeroasă.

Cascada Cailor din Borșa, Maramureș
Cascada Cailor din Borșa, Maramureș. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik

Care este legenda Cascadei Cailor din Maramureș

Oamenii povestesc că Muntele Piatra Rea era odinioară locul unde își țineau hergheliile de cai, începând de primăvara până toamna. Animalele aveau mereu pășuni bogate, însă erau ”păzite” de o mare amenințare, urșii care ieșeau din pădure în căutare de hrană.

ADVERTISEMENT

„Într-o noapte în care o furtună monstruoasă a pus stăpânire pe întreg cerul, în care tuna și fulgera, ursul a ieșit din nou înfometat, iar caii, fiind speriați de atacul animalului, dar și de zgomotele și luminile puternice ale cerului, au încercat să fugă.

Din păcate, au căzut în prăpastie. Oamenii spun că în acea noapte au pierdut undeva la 15 cai, iar în urma nenorocirii, au decis să numească locul Cascada Cailor”, a povestit Claudiu Iușan, biolog la Parcul Național Munții Rodnei, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

O altă legendă spune că locul a luat naștere din lacrimile pe care le-au vărsat oamenii care și-au pierdut animalele. Turiștii străini sunt invitați să viziteze Cascada Cailor în orice anotimp, însă primăvara este momentul idealpentru a ajunge aici.

Specialiștii spun că debitul apei crește exact în clipa în care întreaga natură revine la viață. Pentru a ajunge la Cascada Cailor oamenii trebuie să urmeze un traseu turistic care poate fi parcurs în aproximativ o oră și jumătate, în ritm moderat.

De asemenea, călătorii au la dispoziție și o altă variantă, de această dată mult mai ușoară. Cei care nu adoră drumețiile pot apela la urcarea cu telescaunul a unei porţiuni din traseu, care durează circa 15 minute. Restul traseului, de încă 15 minute, se face pe jos.

ADVERTISEMENT