Life

Locul din România unde zimbrul a revenit după 200 de ani de la dispariție. Doar 180 de exemplare trăiesc libere

Regiunea românească în care zimbrul s-a întors la 200 de ani de la dispariție. Numai 180 de exemplare trăiesc în sălbăticie.
21.04.2024 | 17:50
Locul din Romania unde zimbrul a revenit dupa 200 de ani de la disparitie Doar 180 de exemplare traiesc libere
Regiunea românească în care zimbrul s-a întors la 200 de ani de la dispariție. Numai 180 de exemplare trăiesc în sălbăticie. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Locul din România unde zimbrul a revenit după 200 de ani de la dispariție. Doar 180 de exemplare trăiesc libere. Animalul, cunoscut de specialiști sub denumirea de bizonul european, este cel mai mare din Europa.

Regiunea românească în care zimbrul s-a întors la 200 de ani de la dispariție. Numai 180 de exemplare trăiesc în sălbăticie

Regiunea românească în care zimbrul s-a întors la 200 de ani de la dispariție. Numai 180 de exemplare trăiesc în sălbăticie. Ultimul zimbru în libertate a fost atestat în România în anul 1790, adică în urmă cu mai bine de 200 de ani.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă oamenii puteau să vadă această specie numai în rezervații sau la grădinile zoologice. Din fericire, lucrurile s-au schimbat în ultimii 30 de ani în urma unor eforturi colosale pentru restaurarea speciei.

Așa se face că în momentul de față în țara noastră mai sunt aproximativ 200 de zimbri în libertate. De asemenea, populația de pe glob s-a triplat în ultimii 20 de ani, ajungând la mai bine de 9.100 de exemplare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre locurile unde trăiește și poate fi observat animalul în toată splendoarea sa este în Munții Țarcu. Aici există situl Natura 2000 care reprezintă habitatul ideal pentru aceste animale. În plus, acesta este conectat la Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Locul este legat și de Parcul Național Retezat, ceea ce înseamnă că acoperă în total 158.000 de hectare. În Munții Țarcu trăiește singura populație de zimbri care se ridică la aproximativ 180 de zimbri. Ei stau în sălbăticie.

ADVERTISEMENT

Zimbrul, un element cheie pentru turismul din Munții Țarcu

Zimbrul reprezintă un element cheie pentru turismul din Munții Țarcu. Primarul comunei Armeniș din județul Caraș-Severin, Ioan Cristian Vela, crede că prezența animalelor a adus faimă comunității și beneficii economice.

„An de an, primim vizitatori din toată lumea, iar numărul lor este în continuă creștere, reflectându-se în bunăstarea comunei. Împreună cu partenerii noștri de la WWF și Rewilding, dorim să valorificăm produsele tradiționale.

ADVERTISEMENT

În prezent, WWF achiziționează produse de la localnici pentru grupurile de turiști”, a declarat edilul, conform ziare.com. Fundațiile WWF România și Rewilding Europe au demarat un proiect de reintroducere a zimbrilor în libertate în munții Țarcu și Poiana Ruscă încă din 2013.

Turiștii care ajung în localitatea Armeniș au la dispoziție foarte multe oportunități de a petrece timpul într-un mod plăcut. De asemenea, oamenii pot vizita numeroase lăcașuri de cult sau pot merge în drumeție pe munte.

Unul dintre traseele montane pe care le pot face oamenii este marcat cu cruce albastră. Aceasta oferă peisaje care îți taie răsuflarea și este Armeniş – Feneş – Valea Râului Lung – Plopu – Poiana Zloaba – Poiana Strigoniu – Cuntu.

Râurile din zonă sunt ideale pentru o pauză în aer curat, în timp ce cătunul Plopu nu trebuie trecut cu vederea. Este aşezat pe valea râului Lung, la 15 kilometri de comuna Armeniş, majoritatea gospodăriilor fiind abandonate. Doar două familii mai stau aici.

Cătunul este traversat doar de localnicii care au teren agricol în zonă și care vin vara cu vitele la păscut. Frumusețea locului i-a impresionat pe voluntarii de la WWF România care au decis să repare o parte dintre casele părăsite. Ei au primit sprijin de la WWF Elveţia şi autorităţile locale.

În curând, locul va putea fi vizitat de turiștii de pretutindeni, care vor avea unde să înnopteze și unde să ia o masă caldă sau o gustare. Locuințele țărănești se găsesc într-o zonă cu priveliști naturale spectaculoase.

ADVERTISEMENT