News

Locul din România unde a avut loc ultima erupție vulcanică. Aici s-a filmat un celebrul serial american

Unde a avut ultima erupție vulcanică în România. Te simți ca pe planeta Marte. Aici s-a filmat un celebrul serial american.
06.03.2024 | 18:50
Locul din Romania unde a avut loc ultima eruptie vulcanica Aici sa filmat un celebrul serial american
Locul este printre cele mai importante obiective turistice din România. Sursa foto: Romania Mama, ADDJB, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ce loc din România a avut loc ultima erupție vulcanică? Seamănă cu planeta Marte, iar aici s-a filmat un celebru serial american, a cărei acțiune se desfășoară în Vestul Sălbatic.

Locul similar cu planeta Marte din România, unde a avut loc ultima erupție vulcanică

Zona se găsește la aproape 70 de kilometri de Brașov, în defileul râului Olt. Este vorba despre comuna Racoș, considerată astăzi un obiectiv turistic de neratat. Complexul geologic pe care îl conține se întinde pe o suprafață de 95, 2 hectare și are platouri vulcanice, ape de smarald și formațiuni stâncoase.

ADVERTISEMENT

În comuna Racoș se află un vulcan stins, cunoscut și ca vulcanul stins de la Rocoș, al cărei crater a fost exploatat multă vreme. Oamenii obțineau din el zgura, care se utilizează pentru construcția locuințelor.

În urma exploatării, s-a format un peisaj similar cu cel al vulcanului Etna, potrivit geologilor. Și aici se găsesc o mulțime de roci și culori. Ultima erupție vulcanică din Racoș a avut loc în perioada Cuaternarului, acum aproape 1, 2 milioane de ani.

ADVERTISEMENT

Munții Perșani care străbat comuna Racoș sunt pe cel mai tânăr sol din lanțul carpatic. Astfel, a fost comparat de către oamenii de știință cu Delta Dunării. De altfel, din anul 2005, vulcanul stins din zonă a fost declarat rezervație naturală protejată prin lege, printr-o hotărâre de Guvern.

Ce roci se găsesc în vulcanul stins din Racoș

Craterului este identic cu o găleată imensă. De asemenea, este format din straturi de pietriș de culoare neagră, amestecate cu straturi de culoare roșie și portocalie, iar rocile vulcanice predominante sunt: piatră ponce, zgură și bazalt.

ADVERTISEMENT

Ce serial s-a filmat în comuna Racoș

În anul 2021, comuna Racoș a fost luată în vizor de producători de filme americani. La vulcanul stins din zonă, vulcanii noroioși din Buzău, dar și în Delta Dunării, s-au derulat filmări pentru un serial intitulat ”Django”. Acțiunea se bazează pe întâmplări din Vestul Sălbatic al Americii anilor 1870. Premiera a avut loc în octombrie 2022, iar filmările au durat 27 de săptămâni.

Alte atracții turistice din comuna Racoș sunt: Cetatea lui Mihai, Castrul dacic, Castelul Bethlen, Coloanele de bazalt, Cariera scoree vulcanică, Defileul Oletului sau Fosilele de la Karhago.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele menționate, nu trebuie să ocolești lacul de smarald din Racoș. Culoarea lui este influențată de vreme, adică de prezența sau lipsa soarelui, iar unii turiști au avut senzația că s-au teleportat în Grecia datorită nuanței deosebite. Este amplasat în partea nord-estică a Complexului Geologic Racoș.

ADVERTISEMENT