Life

Locul din România unde poți vedea o parte din SUA și una din Franța. Trebuia să fie o super atracție turistică, dar a fost abandonat

Locul din România unde există o parte din SUA, dar și una din Franța. Trebuia să fie o atracție turistică importantă, dar acum e abandonat.
08.08.2023 | 11:06
Locul din Romania unde poti vedea o parte din SUA si una din Franta Trebuia sa fie o super atractie turistica dar a fost abandonat
Locul din România unde există o parte din SUA și una din Franța. Sursa foto: Capturi YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul din România unde s-au construit o parte din SUA și una din Franța. Este vorba despre un parc de lângă Slobozia, care atrăgea zeci de mii de turiști în anii ’90. Din păcate, locul este acum abandonat.

Locul din România unde poți vedea o parte din SUA și una din Franța. Ce s-a ales de un parc celebru din anii ’90

Turnul Eiffel și Casa Dallas, din celebrul serial american, există și la noi în țară, însă nu sunt mulți care știu despre ele. Acestea se află în Parcul de Vacanță Hermes, o atracție turistică foarte cunoscută în anii ’90.

ADVERTISEMENT

Parcul se află lângă Slobozia și a fost înființat de unul dintre primii milionari de după RevoluțieIlie Alexandru, care a vrut să reproducă ferma Southfork din “Dallas” și la noi în țară, alături de replica turnului Eiffel, care are 50 de metri. Prin comparație, cel real, de la Paris, are 330 de metri.

Milionarul era fan al cunoscutului serial american, fiind cunoscut ca “J.R. de România”, după personajul din serial. În prezent, parcul nu mai este atracția turistică de altădată, ci a ajuns abandonat. Restaurantul și hotelul din parc sunt în paragină, la fel și Casa Dallas, care este părăsită acum.

ADVERTISEMENT

Distanța de la drumul principal până la ferma din parc se parcurge greu din cauza gropilor. Pe hotelul care era atât de vizitat cu mult timp în urmă scrie, de ceva timp, “Hotel Dallas în renovare”.

O angajată a spus, în 2018, că se vor face investiții în zonă și că Parcul Hermes va fi din nou atracția turistică din anii ’90. “Doar să refacă ce a aici, veți vedea, lumea vine iarăși”, a adăugat un chelner de la o terasă aflată în apropiere, potrivit Mediafax. Doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat până ziua de azi, locul este părăsit, iar la el mai ajung doar câțiva curioși, atrași de celebra replică a turnului Eiffel.

ADVERTISEMENT

Complexul era foarte popular și pentru partidele politice, care obișnuiau să-și țină ședințele acolo. Locul era cunoscut și printre turiștii care mergeau spre litoral pe drumul vechi și care se opreau acolo.

Ce s-a întâmplat cu replica Turnului Eiffel

Turnul Eiffel din parc nu mai este nici el ce a fost odată. A fost vopsit și vandalizat de-a lungul timpului deoarece nu există fonduri pentru un paznic. Din acest motiv, turnul a fost îngrădit.

ADVERTISEMENT

“L-am îngrădit pentru că e plin de copii și eu sunt responsabil dacă cade cineva de acolo, iar în al doilea rând l-au vopsit, au scris pe el tot felul de prostii, l-au vandalizat, nu-mi permit să pun un paznic să-l păzească. Este pentru protecție”, a declarat Mihai Misăilă, proprietarul parcului, Hermes, pentru sursa citată.

Cu toate că era un obiectiv turistic apreciat acum mulți ani, parcul fondat de Ilie Alexandru a primit și critici, fiind considerat un kitsch. Proprietarul parcului a investit în acesta după ce alții au vândut din el ce au putut.

“De trei sau patru ori am pus proiectoare în turn ca să îl aprindem seara și le-au vandalizat, le-au furat. Anul trecut, în noiembrie, au furat tot cablul, de sus până jos. Nu ai cum să-l păzești.

De aceea l-am îngrădit, am scris proprietate privată și dacă cineva sare gardul și cade din el, atunci este treaba lui. Sunt și poze să se vadă cum arăta în 2003, când l-am luat eu și cum arată acum.

Era totul devastat: grădina zoologică demolată, la grajduri totul demolat, dacă mai întârziam două luni vindeau și turnul la fier vechi”, a mai spus proprietarul parcului, în 2018.

Cine a fost Ilie Alexandru, fondatorul parcului

Ilie Alexandru a vrut ca ferma Southfork din Dallas să fie construită și pe teritoriul României, așa că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o reproduce. A devenit milionar datorită afacerilor cu produse aduse din Turcia și Ungaria.

A fost unul dintre primii “milionari de carton” români de după Revoluție, acest termen fiind utilizat pentru cei care se îmbogățeau rapid, prin metode suspecte.

A investit primul său milion de dolari în Parcul Dallas și le-a spus arhitecților să construiască ferma pe baza imaginilor din serial. Ferma a fost construită în perioada 1992 – 1994, iar atunci nu exista un alt punct de atracție mai mare pe vechiul drum spre Constanța.

Între 1994 și 1997, în parc ajungeau peste 10.000 de turiști într-un singur sezon. Printre cei care au ajuns aici se numără și actorul Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Actorul s-a fotografiat alături de Ilie Alexandru, prințul Paul și magnatul american Neil Bush.

Ilie Alexandru a avut probleme serioase cu legea la finalul anilor ’90. A fost arestat pentru înșelăciune în 1997, dar a fost eliberat doi ani mai târziu. În 2000, a fost condamnat pentru evaziune fiscală și înșelăciune și a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Afaceristul a fost eliberat după nouă ani în spatele gratiilor.

Avea o avere de 80 de milioane de dolari, însă firmele sale au intrat în lichidare, iar parcul a fost preluat de bănci. Omul de afaceri a murit în 2010, la 58 de ani, în apartamentul său modest, în urma unui accident vascular.

ADVERTISEMENT