News

Locul din România unde vor fi dune de nisip ca-n deșert. Schimbarea radicală va avea loc peste câțiva ani

Unde se află locul din România care, peste doar câțiva ani, din cauza schimbărilor climatice, va căpăta aspectul unui deșert. Aici vor apărea dune de nisip.
21.04.2024 | 15:00
Locul din Romania unde vor fi dune de nisip can desert Schimbarea radicala va avea loc peste cativa ani
Oltenia, locul din România care se transformă treptat în deșert: vor fi dune de nisip. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locul din România unde, din cauza secetei extreme care este prezentă an de an, vor apărea dune de nisip ca în deșert. Din păcate, schimbarea radicală nu este departe. Ea va avea loc peste câțiva ani.

Oltenia, locul din România care se transformă treptat în deșert: vor fi dune de nisip. Totul se schimbă peste doar câțiva ani

Vine un avertisment dur din punct de vedere climatic pentru România: Țara noastră se ”deșertifică”! Specialiștii spun că, de la un an la altul, pierdem 1.000 de hectare de teren arabil din sudul țării.

ADVERTISEMENT

Recent, ministrul Mediului lansa o avertizare care dădea fiori. Acesta spunea că, dacă nu se iau măsuri rapid, în câțiva ani vom avea o climă similară celei din Grecia. Același semnal de alarmă vine și de la specialiști.

În prezent, din datele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), seceta afectează suprafețe extinse în Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia, local estul și sudul Transilvaniei.

ADVERTISEMENT

Zona Olteniei pare a fi cel mai predispusă în a se deșertifica. Ministrul Mircea Fechet spune că în județul Dolj avem 34.000 de hectare de teren arid pe care nu se mai poate cultiva. Situația este gravă și în Mehedinți.

”Am fost personal în sudul României, în judeţul Dolj, în judeţul Mehedinţi, şi am văzut cu ochii mei cum deşertul înghite pur şi simplu suprafaţa arabilă de acolo. E foarte greu să te gândeşti măcar cum trăieşte o comunitate dependentă de agricultură, în condiţiile în care în Sahara Olteniei, aşa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu poate fi combătut, după ştiinţa noastră actuală, decât prin nişte împăduriri rapide, motiv pentru care mă bucur să constat că mare parte din bugetul fondurilor de împădurire din PNRR, din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, ajung acolo unde e mai mare nevoie, respectiv în sudul ţării”, susține Fechet.

”Deșertificarea” Olteniei nu este foarte departe. România ar putea avea o climă similară cu cea a Greciei

În prezent, mai mult factori duc spre această desertificare în România. Putem include aici defrișările excesive, supra-exploatarea resurselor naturale, utilizarea necorespunzătoare a terenurilor agricole și pășunilor, schimbările climatice și practicile agricole neadecvate.

ADVERTISEMENT

Același oficial al Guvernului a mai spus, după o discuție cu experții, că România ar putea avea parte de un climat arid în aproximativ 20 de ani sau chiar mai devreme. Acesta va fi similar cu cel al Greciei.

”Tot experţii ne spun că, dacă nu acţionăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puţin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei.

E adevărat că, într-o primă fază, mulţi oameni s-au bucurat când au aflat această veste, însă, dacă ne referim la modul în care va afecta agricultura, la modul în care va afecta alte sectoare economice şi la viaţa oamenilor de zi cu zi, până la urmă nu e nicio bucurie să suferim atât de repede o schimbare atât de profundă”, a mai declarat ministrul Fechet.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de...
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Avion prăbuşit, nu există supravieţuitori!
Avion prăbuşit, nu există supravieţuitori!
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”