News

Zona din România care devine deșert. Se transformă în fiecare zi

Ce parte a țării pare că se transformă în deșert. Solul se degradează de la o zi la alta. Care este cauza și ce spun autoritățile despre situație?
07.04.2024 | 17:46
Zona din Romania care devine desert Se transforma in fiecare zi
Ce factori declanșează deșertificarea. Sursa foto: economica.net
ADVERTISEMENT

O zonă din România se confruntă cu o situație care stârnește semne de îngrijorare. Pare că devine deșert, ceea ce pune în pericol agricultura. Recoltele oamenilor vor avea foarte mult de suferit în următorii ani, dacă nu se iau măsuri preventive, atrag atenția specialiștii.

Ce zonă din țară se transformă în deșert și pune în pericol agricultura

În sud-vestul României, în județele Dolj și Mehedinți, terenurile capătă un aspect de deșert, de la o zi la alta, în ultima vreme. Acest lucru a fost semnalat de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, care subliniază că anual țara noastră pierde 1.000 de hectare de întinderi arabile.

ADVERTISEMENT

”Am fost personal în sudul României, în judeţul Dolj, în judeţul Mehedinţi, şi am văzut cu ochii mei cum deşertul înghite pur şi simplu suprafaţa arabilă de acolo. E foarte greu să te gândeşti măcar cum trăieşte o comunitate dependentă de agricultură, în condiţiile în care în Sahara Olteniei, aşa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile”, a precizat ministrul Mediului, joi, în cadrul evenimentului ”Masa Rotundă de Business și Investiții în România”, organizat de publicația britanică The Economist.

Cum poate fi combătută problema

Ca metodă de combatere a problemei, Mircea Fechet propune împădurirea rapidă a zonelor afectate, care se poate pune în aplicare prin banii din bugetul fondurilor de împădurire, din Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru nu poate fi combătut, după ştiinţa noastră actuală, decât prin nişte împăduriri rapide, motiv pentru care mă bucur să constat că mare parte din bugetul fondurilor de împădurire din PNRR, din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, ajung acolo unde e mai mare nevoie, respectiv în sudul ţării”, mai susține ministrul.

România ar putea avea un climat similar Greciei

Dacă nu se vor implementa demersuri rapide, în următorii 20 de ani sau chiar mai puțin, România ar putea avea un climat arid, similar cu cel al Greciei. Chiar dacă nu pare ceva grav, asta nu înseamnă că agricultura nu va avea de suferit, fiindcă va fi vorba despre o schimbare profundă.

ADVERTISEMENT

”Tot experţii ne spun că, dacă nu acţionăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puţin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei.

E adevărat că, într-o primă fază, mulţi oameni s-au bucurat când au aflat această veste, însă, dacă ne referim la modul în care va afecta agricultura, la modul în care va afecta alte sectoare economice şi la viaţa oamenilor de zi cu zi, până la urmă nu e nicio bucurie să suferim atât de repede o schimbare atât de profundă”, a mai detaliat ministrul.

ADVERTISEMENT

Factori care declanșează deșertificarea

Ce factori duc la procesul de deșertificare? Pe lângă schimbările climatice, chiar acțiunile omului sunt vinovate, adică: defrișările excesive, supra-exploatarea resurselor naturale, folosirea necorespunzătoare a terenurilor agricole și pășunilor sau practicile agricole neadecvate.

Dacă terenurile arabile vor mai continua să secete, atunci va avea de suferit nu doar agricultura, ci și fauna, vor fi mai puține resurse de apă și nu se vor mai produce alimentele necesare omului, precum grâul, porumbul sau uleiul de floarea soarelui.

ADVERTISEMENT