News

Locul în care casele se dau gratis. Locuințele valorează milioane de dolari. Există o condiție

Insula de vis unde se dau case gratis. Locuințele valorează milioane și milioane de dolari. Doritorii trebuie însă să îndeplinească o condiție
07.04.2024 | 16:30
Locul in care casele se dau gratis Locuintele valoreaza milioane de dolari Exista o conditie
Locuințele au prețuri amețitoare, de milioane de dolari / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Insula Nantucket, în formă de semilună, situată la 50 de kilometri de coasta Cape Cod, în SUA, statul Massachusetts, a fost mult timp un loc idilic pentru escapadele de vară ale celor bogați și faimoși. Aici se oferă locuințe „gratuit”, dar există o condiție.

3,6 milioane de dolari, prețul mediu al unei case

Prețul mediu de vânzare al unei case din Nantucket este de 3,6 milioane de dolari, deși multe case costă mult mai mult, scrie Business Insider. În 2021, directorul executiv al Blackstone, Stephen Schwarzman, a fost cumpărătorul unei proprietăți pe malul apei în valoare de 32,5 milioane de dolari, potrivit Nantucket Current, o publicație locală.

ADVERTISEMENT

Cofondatorul Barstool Sports, Dave Portnoy, a stabilit un record în Massachusetts când a plătit 42 de milioane de dolari pentru o casă cu șase dormitoare pe insulă, în 2023, au relatat mai multe media, inclusiv Wall Street Journal.

„Gratis” dar tot scump

Dar, în contrast puternic cu casele cu prețuri amețitoare, există o altă practică comună în Nantucket: oferirea de case pe gratis. Sau, din punct de vedere tehnic, gratuit. Aceasta pentru că doritorii trebuie să le mute, și să plătească sume considerabile pentru a face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Mulți rezidenți bogați care locuiesc pe timpul verii cumpără proprietăți în Nantucket cu intenția de a-și construi case de vis, ceea ce înseamnă că orice structură care se află pe teren este de fapt obiectul unei demolări, a declarat Anne Kuszpa, director executiv al Housing Nantucket, o organizație non-profit care creează locuințe la prețuri accesibile pentru comunitatea de pe insulă care locuiește pe tot parcursul anului.

„Uneori, când cineva cumpără o proprietate, terenul valorează mult mai mult decât locuința care se află pe el, a declarat ea pentru sursa citată. Datorită regulii din Nantucket privind „întârzierea demolării”, orice casă cu „potențial de reutilizare” trebuie să fie anunțată în ziarul orașului timp de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Casele sunt mutate

Nu este obligatoriu să fie oferită „gratuit”, dar acest lucru a devenit o practică obișnuită, deoarece majoritatea proprietarilor preferă să nu plătească costul de îndepărtare a ei, spune Kuszpa.

Avocatul imobiliar Steven Cohen reprezintă o casă „gratuită” din cartierul Miacomet, cunoscut pentru terenul de golf public, cu o valoare evaluată fiscal la aproape 800.000 de dolari. El a primit deja 25 de e-mailuri de la părțile interesate.

ADVERTISEMENT

„Cumpărătorul” trebuie să plătească pentru a muta casa, ceea ce implică, de obicei, ridicarea acesteia de pe fundația actuală și punerea ei pe o remorcă, care este condusă încet spre un alt loc de pe insulă. Mutarea unei case de aproape 800 de metri pătrați poate costa cel puțin 100.000 de dolari, a declarat Cohen. Cu cât casa este mai mare, cu atât mai mare este prețul pentru mutarea ei.

Mai ieftin decât construirea

Cu toate acestea, este mult mai ieftin de mutat o casă „gratuită” pe o proprietate decât de construit o locuință complet nouă. Cohen a declarat că în Nantucket costă în jur de 800 de dolari pe metru pătrat pentru a construi o casă, ceea ce face ca aceeași casă de 800 de de metri pătrați să coste aproximativ două milioane de dolari pentru a fi construită de la zero.

Mutarea caselor în Nantucket a crescut în popularitate. În urmă cu un deceniu, Nantucket a emis doar 19 permise pentru ca locuințele sau unitățile să fie transportate pe insulă, potrivit Nantucket Current. În 2022, 91 de permise au fost emise doar până în luna octombrie – și multe mutări de case au loc în lunile din afara sezonului, la sfârșitul anului, astfel încât cifra anuală a fost probabil chiar mai mare, potrivit Current.

Casele „gratuite” pot avea dimensiuni variate, de la cabane mici la construcții  impresionante, a adăugat Cohen, iar unii rezidenți chiar împart casele în părți mai mici și apoi le mută pe noi proprietăți pentru a servi drept garaje sau alte facilități. Mutările de case au loc doar toamna, iarna și primăvara. În timpul verii, acestea sunt oprite din cauza traficului turistic crescut de pe insulă.

 

 

ADVERTISEMENT