News

Locuri rezervate femeilor în administrația locală. Alina Gorghiu presează pentru adoptarea legii

Alina Gorghiu cere Camerei Deputaților adoptarea urgentă a legii prin care partidele vor fi obligate să includă cel puțin 30% femei pe listele pentru alegerile locale.
18.06.2021 | 10:43
Locuri rezervate femeilor in administratia locala Alina Gorghiu preseaza pentru adoptarea legii
Alina Gorghiu a inițiat proiectul privind cota de gen la alegerile locale acum 5 ani/ Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Senatorul Alina Gorghiu a invitat toate partidele să susțină proiectul prin care li se va impune o cotă de gen de minim 30% pentru alegerile locale pe listele pentru consilierii locali și județeni.

Inițiativa a fost depusă la Parlament încă din 2016 și nu a ajuns nici acum  la votul final al Camerei Deputaților. Un proiect de lege asemănător, care impunea o reprezentare a femeilor pe listele pentru alegerile parlamentare de minim 30%, a fost respins în Parlament în 2013.

ADVERTISEMENT

Prin proiectul invocat de Gorghiu, li se impune partidelor să facă ce nu au făcut până acum din proprie voință, uneori chiar împotriva prevederilor din propriile statute.

Alina Gorghiu vrea o pondere de 30% a femeilor în administrația locală

Solicit Camerei Deputaților adoptarea de urgență a legii care prevede cotă minimă de gen de 30% la alegerile locale. Este obligația Parlamentului să ralieze legislația României la standardele recomandate de instituțiile europene. Mai cu seamă că și regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență prevede ca egalitatea de gen și egalitatea de șanse ar trebui să fie luate în considerare și promovate pe tot parcursul pregătirii și punerii în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență. Fac apel la toate partidele politice să nu irosească șansa de a face o schimbare fundamentală în legislație!”, a scris  senatorul Alina Gorghiu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost adoptat de către Senat încă din 2016, dar a fost blocat la Camera Deputaților, iar în momentul de față se află la comisiile juridică și de administrație pentru raportul care trebuia depus până astăzi.

Inițiativa prevede că birourile electorale nu vor înregistra listele de candidați la consiliile locale și județene dacă nu conțin nume de femei în proporție de cel puțin 30%.

ADVERTISEMENT

Succesul proiectului inițiat de către Gorghiu este incert dacă luăm în considerare precedentul unei inițiative a fostului deputat PDL Sulfina Barbu. Aceasta a depus în 2011 un proiect care prevedea o cotă minimă de reprezentare a femeilor de 30% pe listele de la alegerile parlamentare. Barbu a organizat o serie de dezbateri publice în care a încercat să-și convingă colegii din Parlament să-i susțină proiectul însă fără succes, deoarece acesta a fost definitiv respins în 2013. Inclusiv colegi de partid de-ai Sulfinei Barbu au avut rezerve față de o lege care instituia o astfel de descriminaree pozitivă.

Cota pentru femei în conducerea PNL, eliminată când Gorghiu era președinte

Barbu a încercat să transpună în legislație o prevedere care exista la acea vreme în Statutul PDL, prevedere potrivit  căreia femeile au dreptul la o reprezentare de 30% în forurile de conducere ale partidului. În pofida acestei prevederi, femeile din conducerea democrat-liberalilor nu au ajuns niciodată la acest nivel al reprezentării.

ADVERTISEMENT

Când PDL și PNL au fuzionat, prevederea din statutul democrat-liberal nu a mai fost menținută în statutul noului PNL, deși chiar Alina Gorghiu era copreședinte al partidului, alături de Vasile Blaga. În schimb, PSD a introdus între timp o cotă minimă de gen pentru organismele de conducere, tot de 30%.

Dacă la nivel declarativ partidele și-au asumat să promoveze femei în conducerile lor, situația a stat cu totul altfel când a fost vorba de întocmirea listelor pentru alegeri parlamentare. De exemplu, la scrutinul din 2020 ponderea pe liste a femeilor a fost de aproape 30%, însă acestea au obținut doar 17% din mandate, semn că, în general, femeile nu au fost puse pe  locuri eligibile.

De altfel, nici proiectul Alinei Gorghiu nu dă garanții că femeile care vor candida pentru consiliile locale și  județene vor primi neapărat locuri eligibile.

ADVERTISEMENT