News

Louis de Funès, actorul de comedie care a murit de râs. A trăit în sărăcie până la 50 de ani, s-a stins de inimă după ultimul film Jandarmul

Louis de Funès, actorul de comedie care a murit de râs. Deși a fost un nume imens în cinematografie, el a trăit în sărăcie până la 50 de ani.
06.05.2023 | 22:23
Louis de Funes actorul de comedie care a murit de ras A trait in saracie pana la 50 de ani sa stins de inima dupa ultimul film Jandarmul
Louis de Funès, actorul de comedie care a murit de râs. A trăit în sărăcie până la 50 de ani, s-a stins de inima după ultimul film Jandarmul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fără îndoială, Louis de Funès a fost unul dintre cei mai mari actori francezi de comedie din istorie. Deși a cunoscut foarte târziu celebritatea și succesul mondial, el a marcat pentru totdeauna istoria cinematografiei.

Louis de Funès, actorul de comedie care a murit de râs. A trăit în sărăcie până la 50 de ani

Pe numele său întreg Louis Germain David de Funès de Galarza, carismaticul actor francez s-a născut pe 31 iulie 1914 la Courbevoie, Île-de-France, Franța. Tatăl acestuia, Carlos Luis de Funès de Galarza, a fost avocat în Sevilia, devenit ulterior bijutier. Mama, Leonor Soto Reguera, fată a unui notar, era casnică.

ADVERTISEMENT

Încă din primii ani de școală, Louis a fost pasionat de desen şi pian. Nimic nu anunța, inițial, ceea ce avea să devină. După studiile la Liceul Condorcet din Paris, a renunţat la şcoală. A avut mai multe locuri de muncă. S-a afirmat ca pianist de jazz în cartierul Pigalle. Aici, el făcea clienţii să râdă de fiecare dată când făcea o grimasă.

Amuzamentul lăsat în urmă în tinerețe anunța parcă drumul pe care va intra ulterior Louis de Funès. Cel de-al Doilea Război Mondial l-a găsit studiind muzica. Un rol important în cariera sa cinematografică l-a avut prima soție. Aceasta, în urma încurajărilor primite de la actorul Daniel Gelin, l-a îndemnat către actorie.

ADVERTISEMENT

După studii de actorie la şcoala Simon din Paris, de Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru. În primii ani a avut parte de un succes moderat. Viitorul uriaș actor a avut nevoie de zece ani şi de alte 80 de apariţii nesemnificative până la primul rol important. Ascensiunea sa se leagă de numele lui Sacha Guitry, pe care l-a cunoscut în 1950.

Impresionat de jocul lui irezistibil şi de mimica sa ieşită din comun, acesta l-a distribuit în mai multe roluri secundare. Printre acestea: Nevastă-mea e formidabilă (1951), Necunoscuta din taxi (1952), Corsarii din Bois de Boulogne (1953), Nevăzut, necunoscut (1958), Căpitanul Fracasse (1961) sau Frumoasa america­nă (1961).

ADVERTISEMENT

Jandarmul, filmul care i-a adus notorietatea lui Louis de Funès. A murit după ultima producție

Marele succes a venit odată cu Pouic-Pouic (1963) al regizorului Jean Girault şi cu Fan­tomas (1964), cu Jean Marais. Tot în 1963, de Funès devenea Jandarmul din Saint-Tropez, rolul care avea să-i aducă notorietatea.

Louis de Funès a fost Supranumit ”omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. De-a lungul carierei a jucat în peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru. Filmele sale au avut succes în majoritatea ţărilor Europei şi în vestul Asiei timp de mai mulţi ani.

ADVERTISEMENT

Cum era normal, actorul a fost foarte iubit în Franţa. Avea să fie fost votat cel mai popular actor francez într-un sondaj de opinie din 1968. Interesant este faptul că, în particular, de Funès era o persoană deosebit de timidă.

În anii de final ai carierei sale, de Funès a avut numeroase probleme medicale. Cele mai grave au fost cele legate de inimă. Medicii care au avut grijă de el au spus că problemele cardiace au fost cauzate de intensitatea rolurilor sale.

La finalul anului 1982, după ultimul film din seria Jandarmii, a suferit un atac de cord urmat de o comoţie cerebrală. Se stinge pe 27 ianuarie 1983, la Nantes. A fost înmormântat în cimitirul din Clermont. La mormântul a apărut ulterior un monument care-l reprezintă.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Momente dramatice pentru o vedetă din România. A leșinat în avion
Momente dramatice pentru o vedetă din România. A leșinat în avion
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată