News

Lovitură de stat în Niger: Forțele armate preiau controlul. Președintele țării, luat ostatic

Aceasta reprezintă prima încercare de răsturnare a puterii prin forță în Niger de la obținerea independenței de la Franța în 1960.
27.07.2023 | 09:16
Lovitura de stat in Niger Fortele armate preiau controlul Presedintele tarii luat ostatic
Lovitură de stat militară în Niger: Președintele ales în mod democratic răsturnat din funcție de forțele armate. Foto: Captura Youtube.
ADVERTISEMENT

O lovitură de stat militară a avut loc  în Niger, blocându-l pe președintele țării, Mohamed Bazoum. Reprezentanții forțelor armate au anunțat o lovitură de stat și faptul că l-au răsturnat pe președintele ales în mod democratic al Nigerului, anunțând la televiziunea de stat, miercuri seara, că au pus capăt puterii din cauza deteriorării situației de securitate din țara africană.

Lovitură de stat în Niger

Aceștia au declarat că toate instituțiile au fost suspendate și că forțele de securitate controlează situația, făcând apel la partenerii externi să nu intervină. Anunțul a fost făcut după o zi de incertitudine, când membrii gărzii prezidențiale din Niger au înconjurat palatul prezidențial și l-au reținut pe președintele Mohamed Bazoum. Nu a fost clar unde se afla președintele în momentul anunțului și dacă acesta a demisionat.

ADVERTISEMENT

“Aceasta este o consecință a deteriorării continue a situației de securitate, a proastei guvernări economice și sociale”, au precizat militarii africani  într-o  adresare pe care au înregistrat-o și au distribuit-o.

Aceștia au adăugat, de asemenea, că frontierele aeriene și terestre au fost închise și că a fost impusă o stare de asediu până la stabilizarea situației. Grupul, care se autointitulează “Consiliul Național de Apărare a țării”, a declarat că rămâne angajat să coopereze cu comunitatea internațională și națională.

ADVERTISEMENT

La începutul zilei de miercuri, un tweet de pe contul președintelui nigerian a declarat că membrii unității de securitate de elită au luat parte la o “demonstrație antirepublicană” și au căutat fără succes sprijin din partea altor forțe de securitate.

Haos într-o țară Africa de Vest

În raport se preciza că Bazoom și familia sa se simțeau în siguranță, dar că armata nigeriană și garda națională erau “pregătite să atace” dacă protestatarii nu se retrag.

ADVERTISEMENT

Comisiile Uniunii Africane și ale Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest au descris evenimentele ca fiind o tentativă de răsturnare a lui Bazoom, care a fost ales președinte în urmă cu doi ani, în primul transfer pașnic și democratic de putere din țară de la independența sa față de Franța în 1960.

“Noi, forțele de apărare și securitate, am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți”, a declarat un general, într-un discurs televizat. “Acest lucru a fost făcut în urma deteriorării continue a situației de securitate și a managementului economic și social deficitar”.

ADVERTISEMENT

El a precizat că șefii ministerelor vor continua să își îndeplinească sarcinile zilnice: “Toți partenerii externi sunt rugați să nu intervină. Frontierele maritime și aeriene sunt închise până la stabilizarea situației”, a conchis generalul.

ADVERTISEMENT
Tags: