News

Lovitură pentru 850 de foști parlamentari. Când își vor pierde pensiile speciale

Societatea românească urmărește cu sufletul la gură cum 850 de foști parlamentari pot să rămână fără pensii speciale, dacă Parlamentul va decide acest lucru în forma sa finală.
27.06.2023 | 13:51
Lovitura pentru 850 de fosti parlamentari Cand isi vor pierde pensiile speciale
Lovitură pentru 850 de foști parlamentari. Foto: Mediafax
ADVERTISEMENT

Momentan, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege referitor la pensiile speciale, care se va întoarce la Senat după ce au fost aprobate mai multe amendamente. Situația e destul de complicată, iar printre altele pensiile mai mari de 4.000 de lei vor fi impozitate cu 15%, nu cu 30% cum își dorea coaliția de guvernare.

Lovitură pentru 850 de foști parlamentari

Cu toate acestea, militarii și magistrații au promisiunea politicienilor că nu se vor schimba prea multe în următorii cinci ani în privința lor. Cu toate acestea, pe lista neagră a pensionarilor speciali sunt trecuți actualii și foștii parlamentari, care ar trebui să rămână fără pensii speciale, dacă legea va fi votată în forma ei finală și, dacă, CCR va considera legea constituțională.

ADVERTISEMENT

Potrivit calculelor Antena 3, un ales primea, după un mandat în Parlament, 4448 de lei net, când ieșea la pensie. Adică după patru ani de ”muncă” primea cât un român cu salariu mare după 35 de ani de muncă. Suma creștea la 9000 de lei după două mandate și la 11.000 de lei după trei mandate.

În situația de a rămâne fără pensii se află 600 de foști deputați și 250 de foști senatori, care primesc lunar pensie specială din partea statului român. Efortul financiar se ridică la 5 milioane de lei pentru plata acestor indemnizații, potrivit sursei citate. Mai mult, parlamentarii nu vor mai beneficia de cele șapte salarii brute pe care le primesc acum, în momentul pensionării.

ADVERTISEMENT

Vor fi afectați de această lege politicieni precum Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Petre Roman sau Traian Băsescu. Lucru previzibil, există deja foști aleși care se vor plânge la CCR, cum este și cazul lui Eugen Nicolicea, cel care primește 11.000 de lei pensie specială.

”Eu am îndeplinit șapte mandate. În loc de 10951 de lei, o să iau 0 lei”, s-a plâns Nicolicea. Forma finală a legii va intra miercuri la vot, și, printre altele, prevede creșterea vârstei de pensionare. Totodată vor fi impozitate cu 15% pensiile mai mari decât salariul mediu net pe economie.

ADVERTISEMENT

Eugen Nicolicea a anunțat deja că va da în judecată statul după eliminarea pensiilor speciale. ”Vreau să fac o clarificare. Fiecare parlamentar sau fost parlamentar va acționa în instanță în momentul în care nu va primi această indemnizație. După care, în Instanță, se face o sesizare către Curtea Constituțională.

De ce spun această procedură cu Instanța? Pentru că premierul nu vrea și nu are motive să facă o sesizare către Curtea Constituțională, parlamentarii nu se adună 50, 25 de deputați sau 25 de senatori, președintele nici atât, avocatul poporului, după timorarea de data trecută nu știu ce va face, și prin urmare nefiind un control de constituționalitate ex-ante, nu poți ajunge acolo decât pe calea unui proces”, a declarat Nicolicea la Sinteza Zilei.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale sunt un subiect etern în România, mai ales că de zeci de ani nicio guvernare nu a fost în stare, sau nu a dorit, să rezolve această problemă. Cu toate acestea, liderul PSD Marcel Ciolacu și-a asumat să ”rezolve” problema, adică să taie pensiile speciale cel puțin acolo unde nu se justifică. Rămâne de văzut care va fi finalitatea poveștii, în funcție și de punctul de vedere al CCR.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze