News

Lovitură pentru șoferii care au mașini electrice. Urmează să se întâmple și în România

Ce au pățit șoferii din străinătate care și-au cumpărat mașini electrice. Situația se va întâmpla în curând și în România
15.09.2022 | 07:37
Lovitura pentru soferii care au masini electrice Urmeaza sa se intample si in Romania
Ce riscă să pățească șoferii de mașini electrice din România. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Au crezut că au făcut afacerea vieții, dar s-au trezit într-un ocean al scumpirilor. Este povestea oamenilor din mai multe țări importante ale Uniunii Europene care și-au achiziționat o mașină electrică.

Ce se întâmplă cu proprietarii de mașini electrice

Concret, criza energetică ar putea să dea multe calcule peste cap, dar mai ales pe cele care țin de astfel de automobile.

ADVERTISEMENT

Mai exact, dacă până acum nemții sau olandezii plăteau 0,68 euro pentru fiecarea kwh cumpărat, aceștia trebuie să pregătească serios portofelele.

Prețul va crește cu 30% până la o valoare de 0,83 euro. Ceea ce înseamnă că proprietarii de mașini electrice vor achita 4.09 lei pentru fiecare kwh cumpărat.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, dacă maşina are un acumulator de 77 kwh suma totală ajunge la 314 lei. De acești bani, proprietarii de vehicule electrice se pot plimba aproximativ 350 km.

Potrivit experților, prețul de 4 lei pe fiecare kwh cumpărat la stația de încărcare va ajunge în curând și în România. Rețelele Renovatia și EnelX care au stații fastcharging în marile orașe ar putea aplica destul de repede scumpirea.

ADVERTISEMENT

Interesant este că specialiștii în transporturi au făcut un calcul care aruncă totul în aer. Astfel, pentru 600 de km pe autostradă cu alimentare la Shell Recharge e nevoie de 600 de lei și două ore pierdute la încărcare.

Doar că pentru aceeaşi distanţă parcursă cu o viteză medie de peste 130 km/h, însă beneficiind de un motor diesel modern se scutește timpul pierdut la alimentare.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, omenirea se îndreaptă cu viteză spre această eră. „Sunt încântat să anunț că aprobăm finanțarea pentru primele 35 de state, inclusiv Michigan, pentru a-și construi propria infrastructură de încărcare în statul lor”, a transmis chiar Joe Biden, președintele SUA

De altfel, liderul de la Casa Albă s-a arătat mereu un fan al mașinilor electrice. „Veți face cu toții parte dintr-o rețea de 500.000 de stații de încărcare – 500.000 – în toată țara, instalate de IBEW”, a mai zis Biden despre viitorul acestor autoturisme.

ADVERTISEMENT