News

Lovitură pentru Ungaria, din partea SUA. Ce se întâmplă cu vizele: “O răzbunare”

Tensiuni diplomatice între SUA și Ungaria: Accesul fără viză pentru cetățenii maghiari, redus la o singură călătorie. Află ce s-a întâmplat.
01.08.2023 | 23:39
Lovitura pentru Ungaria din partea SUA Ce se intampla cu vizele O razbunare
Tensiuni diplomatice între SUA și Ungaria: Restricții de călătorie pentru cetățenii ungari. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Marți, Ministerul de Interne de la Budapesta a anunțat că SUA au solicitat guvernului ungar date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetățenie care trăiesc în afara granițelor țării.

Tensiuni între SUA și Ungaria

Aceasta a venit ca o măsură în urma restricțiilor impuse de SUA în cadrul Programului Visa Waiver pentru toți deținătorii de pașapoarte ungare.

ADVERTISEMENT

În replică, Ungaria a declarat că nu va dezvălui astfel de date, considerând că securitatea etnicilor maghiari este pusă în pericol. Acest refuz al Ungariei a condus la acuzații din partea Ministerului de Interne ungar că administrația președintelui Joe Biden “se răzbună pe maghiari”.

Ca urmare a acestor tensiuni, SUA au anunțat înăsprirea accesului fără viză pentru cetățenii unguri pe teritoriul Statelor Unite. Începând de acum, permisiunea acordată ungurilor de a călători în SUA va avea o durată redusă de la doi ani la un an și va fi valabilă doar o singură dată.

ADVERTISEMENT

În trecut, cetățenii unguri, la fel ca cei din alte 39 de țări, puteau călători liber în SUA timp de trei luni, de câte ori doreau, după o simplă cerere de autorizare electronică, valabilă timp de doi ani.

SUA restricționează accesul cetățenilor ungari

Principalul motiv al deciziei SUA de a restricționa accesul este criticarea politicii de naturalizare în masă desfășurată de premierul Viktor Orban începând din 2011.

ADVERTISEMENT

Potrivit părții americane, această politică a dus la distribuirea a aproape un milion de pașapoarte ungare etnicilor maghiari din țările vecine, creând oportunități pentru rețele criminale să obțină fraudulos pașapoarte ungare autentice.

Ambasada SUA la Budapesta a subliniat că premierul Viktor Orban refuză să remedieze pe deplin această vulnerabilitate și acuză administrația americană de a fi luat măsuri de răzbunare din cauză că Ungaria a refuzat să dezvăluie Washingtonului lista cu maghiarii care trăiesc în străinătate.

ADVERTISEMENT

Aceste tensiuni au adâncit neînțelegerile dintre Ungaria și SUA, iar relațiile diplomatice dintre cele două țări au devenit tot mai încordate în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT
Tags: